Provincie Utrecht

PS willen betrokken zijn bij invulling randvoorwaarden concept ontwikkelingsvisie NV Utrecht

24-3-2009 -

Provinciale Staten stemmen in met de concept ontwikkelingsvisie van de Noord Vleugel Utrecht 2015-2030. Belangrijke voorwaarde van de Staten is dat ze betrokken blijven bij de verdere invulling van de randvoorwaarden van de visie zowel financieel als inhoudelijk. De fracties deelden bovenal de ambitie voor binnenstedelijke woningbouw die in de visie staat. Dat bleek tijdens de Provinciale Staten vergadering van maandag 23 maart 2009.

Provinciale Staten zijn tevreden dat de nadruk in de ontwikkelingsvisie NV Utrecht 2015-2030 ligt op binnenstedelijk bouwen, om op die manier waardevolle landschappen te ontzien. Alle partijen maken zich wel zorgen of de ambitie wel waargemaakt kan worden samen met de NV partners en het Rijk.

Het CDA is positief over de ruimtelijke duidelijkheid op lange termijn, zonder woningbouw in waardevolle landschappen. De partij maakt zicht zorgen of de kosten van binnenstedelijk bouwen voldoende inzichtelijk zijn gemaakt. De VVD vindt de visie hoopvol voor de toekomst, maar wil wel dat de cijfers over de woningvraag en woningbehoefte geactualiseerd worden. Daarnaast wil de partij een gedegen financiering zien. De PvdA is positief over de visie, maar geeft aan dat veel afhangt van de nadere invulling van de randvoorwaarden. Zij vraagt om concrete voorstellen voor binnenstedelijk bouwen later dit jaar. Voor de SP is de centrale vraag: hoe zorgen we voor duurzaamheid in 2030. De partij diende een motie in omdat ze de provinciale norm van 30% sociale huur en koop in de visie gewaarborgd wil zien. De motie is niet aangenomen. GroenLinks ondersteunt de ontwikkelingsvisie en vraagt veel meer ambitie bij de openbaarvervoeropgave, om te zorgen dat er een duurzaam resultaat komt. De CU benadrukt dat de ontwikkelingsvisie evenwichtig is, met name met betrekking tot behoud van landelijk gebied en ruimte winst op bedrijventerreinen. De partij vraagt ook aandacht voor de vertaalslag van de ontwikkelingsvisie naar een nieuwe provinciale structuurvisie. D66 vindt het positief dat grootschalige uitleglocaties uit beeld zijn verdwenen voor woningbouw. De partij vraagt aandacht om bij duurzaam bouwen ook te kijken naar diversiteit in de woonbehoefte. De PvdD en MU stemmen tegen de ontwikkelingsvisie. De PvdD met name vanwege de geraamde ruimte voor bedrijventerreinen in de visie en het ontbreken van helderheid over de samenhang met de pakketstudie mobiliteit. De MU stemt tegen vanwege het gebrek aan verstedelijkingsalternatieven in de visie.

De concept ontwikkelingsvisie gaat over de invulling van de bouwopgave (65,5 duizend huizen) voor het Utrechtse deel van de Noord Vleugel van de Randstad in de periode 2015-2030. Na behandeling door alle partners, wordt later dit jaar de definitieve ontwikkelingsvisie vastgesteld.

Meer informatie: Fieke Payens, telefoon 030 - 258 2522