Ingezonden persbericht


ChristenUnie: Welstand nodig voor mooi Nederland

De ChristenUnie vindt de bijdrage van de onafhankelijke welstandscommissies waardevol en wil deze behouden. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman: ,,We willen allemaal een mooier Nederland. Dan moeten we het instituut dat de taak heeft ontwerpen van gebouwen te beoordelen op schoonheid niet gaan opheffen."

De Tweede Kamer praat deze week met de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie over de toekomst van het welstandstoezicht. Het kabinet heeft voorgesteld het verplichte welstandsadvies te schrappen omdat bouwaanvragen nu al vaak worden behandeld door een individuele architect in plaats van een commissie en omdat procedures daarmee zouden kunnen worden versneld. Wiegman:,,Het is prima dat kleinere plannen snel worden afgedaan, maar dat gebeurt dus al. Het ontwerp van beeldbepalende gebouwen moet je niet laten toetsen door ambtenaren. Het is goed dat welstandscommissies hier in het openbaar over vergaderen."

Bovendien geldt dat er alleen getoetst wordt op welstand als er criteria zijn vastgesteld. Wiegman: ,,Gemeenten hebben alle vrijheid om gebieden welstandsvrij te houden. Als zij kiezen voor het opstellen van welstandscriteria dan moet de burger kunnen vertrouwen op een onafhankelijk advies."

////////////