Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
maandag 23 maart 2009

Veiligheidstraining voor stafleden World Servants

Leiders leren omgaan met crisissituaties in ontwikkelingslanden

WOLVEGA - World Servants organiseert dit jaar voor haar leiders aan de bouwprojecten in ontwikkelingslanden voor het eerst een veiligheidstraining. Deze wordt naast de reguliere training georganiseerd. De christelijke ontwikkelingsorganisatie vindt het belangrijk dat stafleden goed voorbereid op pad gaan. Zo kunnen calamiteiten op het gebied van veiligheid en gezondheid zoveel mogelijk voorkomen worden. Als er zich toch problemen voordoen, moet er accuraat gehandeld kunnen worden. De training wordt gegeven op vrijdag 27 maart, tijdens het staftrainingsweekend, waar stafleden zich voorbereiden op hun taak.

Tijdens de training nemen de groepsleiders onder meer deel aan simulaties van crisissituaties zoals een overval en een busongeluk. Acteurs van stichting Centre for Safety and Development (CSD) spelen deze situaties levensecht na en geven, samen met gespecialiseerde trainers, feedback. De World Servants-leiders moeten zo goed mogelijk zien te handelen. Door zelf deze situaties te ondergaan, ontdekken de leiders hoe ze reageren. In diverse nabesprekingen krijgen stafleden handreikingen over hoe ze het beste op kunnen treden.

Het staftrainingsweekend is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de projecten. 150 leiders nemen deel aan teambuildingsoefeningen en workshops. Per project is een staf van vijf tot zeven mensen samengesteld. Elke leider neemt zijn eigen specialisme mee. Zo zijn er bijvoorbeeld medisch-, technisch- en kinderwerkstafleden. Een hoofdleider is eindverantwoordelijk voor het hele project. Al jarenlang staan gezondheid en veiligheid hoog op de agenda van World Servants. De organisatie wil er alles aan doen om groepen goed voorbereid op pad te sturen.

World Servants is een christelijke organisatie die met inzet van bijna duizend jongeren en volwassenen bouwprojecten uitvoert in ontwikkelingslanden. In zo'n twee à drie weken tijd helpen groepen jongeren en volwassenen mee aan de bouw van scholen, klinieken, schoonwatervoorzieningen en huizen. Het doel van World Servants is om mensen vanuit het geloof in Jezus Christus enthousiast te maken om zich dienstbaar in te zetten in deze wereld. Deelnemers maken kennis met andere leefomstandigheden, met een andere cultuur en vaak met een andere geloofsbeleving. Het motto van World Servants is 'bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander'. Subsidieverstrekkers als de NCDO en Wilde Ganzen dragen via World Servants bij aan de realisatie van de projecten.



Ingezonden persbericht