Nieuwe kinderrechtencommissaris bij het Vlaams Parlement

23/03/2009 18:18

Vlaams Parlement

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft vandaag besloten om Bruno Vanobbergen als nieuwe kinderrechtencommissaris aan de plenaire vergadering van aanstaande woensdag voor te dragen. De heer Vanobbergen is als laureaat uit de selectieprocedure gekomen. Hij volgt mevrouw Ankie Vandekerckhove op, van wie het 2e (en laatste) mandaat afloopt. De selectie werd, in opdracht van het parlement, aan externe instanties toevertrouwd

Bruno Vanobbergen (°1972) studeerde in 1995 af als licentiaat Pedagogische Wetenschappen en startte zijn loopbaan als wetenschappelijk medewerker aan de Vakgroep Onderwijskunde en vervolgens als assistent bij de Vakgroep Pedagogiek van de Universiteit Gent. In 2003 behaalde hij het diploma van doctor in de Pedagogische Wetenschappen met een proefschrift over de commercialisering van de leefwereld van kinderen. Sinds september 2003 is hij doctor-assistent aan de Vakgroep Pedagogiek van de Universiteit Gent en in de periode 2006-2007 was hij docent Interculturele Pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 12 jaar is hij intensief bezig met onderzoek naar de leefwereld van kinderen en jongeren, wat zich uit in talrijke publicaties, lezingen en diverse lesopdrachten.

Een unieke functie

De kinderrechtencommissaris vervult een unieke rol als verdediger van de rechten van het kind. Belangrijk is dat de kinderrechtencommissaris in alle acties het VN-Verdag inzake de Rechten van het Kind als leidraad neemt en toeziet op de naleving ervan. Om goed te functioneren moet de kinderrechtencommissaris een groot moreel gezag hebben. Dat gezag steunt onder meer op de kwaliteit van de werking van het Kinderrechtencommissariaat, zijn onafhankelijkheid en voldoende draagvlak, zowel bij de Vlaamse volksvertegenwoordigers als bij kinderen en jongeren, bij het grote publiek en bij andere kinderrechtenactoren. Met de voordracht tot aanstelling van Bruno Vanobbergen vertrouwt het Uitgebreid Bureau erop dat de nieuwe kinderrechtencommissaris die hoge verwachtingen zal waarmaken.

Selectieprocedure

Tijdens de selectieprocedure werden de kennis, de attitudes en de competenties voor de functie van kinderrechtencommissaris uitgebreid getest. Die opdracht werd aan twee externe instanties toevertrouwd. Het rekruterings- en selectiekantoor GITP heeft de kandidaten in een reeks van kennis- en persoonlijkheidstests, interviews en assessmentcenters gescreend. De geselecteerde kandidaten hadden tot slot een gesprek met een externe jury van deskundigen onder het voorzitterschap van prof. em. Eugeen Verhellen. Die jury van deskundigen besliste over het slagen van de kandidaten, stelde een rangschikking van geslaagde kandidaten op en selecteerde eenparig Bruno Vanobbergen als laureaat voor het mandaat van kinderrechtencommissaris. Het Uitgebreid Bureau sluit zich hierbij aan en draagt de heer Vanobbergen aan de plenaire vergadering voor.

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Contactpersonen:

Dirk Nuyts

Persverantwoordelijke Vlaams Parlement

Tel. 02 552 40 45; 0473 74 94 45

dirk.nuyts@vlaamsparlement.be

Pieter Pletinckx

Adviseur HR

Tel. 02 552 40 29

pieter.pletinckx@vlaamsparlement.beTekst

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel