Gemeente Zandvoort


VVD: 'Provincie betrekken bij realisatie Parel plus' (09-03-2009)

'Bent u het met ons eens dat het nodig is om samen met de provincie op te trekken om de ideeën van Parel plus te realiseren?', aldus VVD-fractievoorzitter F. Paap in een schrijven aan het college van Burgemeester en Wethouders. Parel plus is de naam van de structuurvisie die de gemeente momenteel voorbereidt. Het is een visie op de toekomst van de badplaats.

Hieronder volgt de brief.
Daaronder een korte informatieve schets van wat de gemeente doet. Bekijk ook de presentatie van Parel plus aan de Commissie Projecten en Thema's - Presentatie.

Betreft: vragen over toekomstig ruimtelijk beleid

Geacht college,

Recent gaf gedeputeerde Hooijmaijers te kennen, bij het formuleren van het provinciale ruimtelijk beleid prijs te stellen op de inbreng van gemeenten. Hij gaf onder meer aan, dat de provincie Noord-Holland in de toekomst op een andere manier om wil gaan met de 'rode contouren'. Dit beleid zal dit jaar worden vastgelegd in de provinciale structuurvisie.

Ook de gemeente Zandvoort is bezig een structuurvisie te maken. Er wordt uitgegaan van een model Parel plus, waarin de ambities voor de toekomst zijn neergelegd. Voor de verwezenlijking ervan is de medewerking van de provincie nodig.

De Zandvoortse ambities betreffen onder andere:

- Een grote kwaliteitsslag

- Het op peil houden van de bevolkingsomvang

- Verbetering van de bereikbaarheid voor gasten en inwoners
- Een revitalisering van het toeristisch product
- Het mogelijk realiseren van een haven.

De VVD heeft aan u, in het licht van de uitnodigende opmerkingen van gedeputeerde Hooijmaijers, de volgende vragen.


1. Bent u het met ons eens dat het nodig is om samen met de provincie op te trekken om de ideeën van Parel plus te realiseren?
2. Heeft u het provinciebestuur al benaderd daarover en zo ja, wat was de reactie van de provincie?
3. Zo nee, wanneer bent u van plan dit te doen?
4. Bent u bereid verdergaande en misschien onorthodoxe ideeën richting provincie te bepleiten, waarbij bijvoorbeeld de rode contouren rondom Zandvoort terzijde worden gelegd en alle ideeën omtrent de verbetering van de bereikbaarheid aan de orde komen?
5. Zijn er bij bovenstaande stappen nog onderdelen waarbij de raad een ondersteunende rol zou kunnen spelen?

De VVD zou het op prijs stellen om de beantwoording van deze vragen op korte termijn in een commissie te kunnen bespreken.

Hoogachtend,
fractie VVD,

F. Paap

Achtergrond

Dit jaar is belangrijk voor de toekomst van Zandvoort. De gemeente rondt namelijk de toekomstvisie Parel aan de Zee + af, kortweg Parel plus. In de komende maanden zal de gemeenteraad het beleidsdocument, waaraan velen een bijdrage hebben geleverd, vaststellen. Dan ligt de toekomstvisie van Zandvoort vast.

De gemeente is bij het opstellen van de toekomstvisie niet over één nacht ijs gegaan. Al vanaf 2007 is zij drukdoende met het ontwikkelen er van. Bij het voorbereiden van Parel aan de Zee + heeft de gemeente bovendien ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en inwoners betrokken.

Parel aan de Zee + zal na vaststelling een belangrijk kader zijn voor de dingen die de gemeente in de komende jaren regelt. Het gaat daarbij om de middellange en lange termijn.

Parel aan de Zee + is wat we noemen een structuurvisie. Gemeenten maken dat soort visies om een kader bij de hand te hebben waarmee het werk van de gemeente in een toekomstperspectief geplaatst kan worden.

Maar je mag het boekwerk ook een toekomstscenario noemen - want met allerhande voorspelde ontwikkelingen is rekening gehouden. Een voorbeeld. Wie in de toekomst zich een Zandvoort 'denkt' met een evenwichtige bevolkingsopbouw -wat met Parel aan de Zee + uitgesproken wordt- zal nu de maatregelen moeten nemen om de verwachte gevolgen van de ontgroening, de vergrijzing en bevolkingskrimp teniet te doen.

Maar niet alleen demografische voorspellingen worden behandeld. Met dit scenario op zak kan de gemeente bij beslissingen beter inspelen op allerhande trends, demografische net zo goed als sociale, ruimtelijke, milieu- en verkeerstechnische.

Het beeld voor de toekomst is ambitieus. Parel aan de Zee +, of kortweg Parel plus, helpt de badplaats met zijn ontwikkeling. Het beeld: dé badplaats van de Noordvleugelmetropool, met een bijzonder woon- en vestigingsklimaat.