Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

GGD reageert op geruchten over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

Op dit moment doen veel geruchten over inenting tegen baarmoederhalskanker de ronde. Volgens de GGD worden via e-mail en gewone post gericht aan ouders en scholen veel onwaarheden over de vaccinatie verspreid. Ook op verschillende websites en via Hyves en YouTube is onjuiste informatie te vinden. De informatie suggereert vooral dat het HPV-vaccin niet werkt en dat het zelfs gevaarlijk is. Daarnaast zou vaccinatie niet nodig zijn, om verschillende redenen.

Vanaf 2009 worden 12-jarige meisjes in Nederland gratis ingeënt tegen baarmoederhalskanker. In maart is de inhaalcampagne gestart voor meisjes die geboren zijn in 1993, 1994, 1995 en 1996. De inenting is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en bestaat uit drie prikken. Voor de inhaalcampagne kregen de meisjes in februari een persoonlijke uitnodiging. In september start de reguliere vaccinatie. GGD Gelre-IJssel verzorgt de inentingen in haar regio.

Eerste prik niet gehaald ?

Meisjes die in maart niet geprikt zijn, kunnen alsnog instappen op de tweede vaccinatiedatum in april. Zij krijgen voor de tweede prik een nieuwe datum en locatie aangeboden. De vaccinatiereeks kan dan in september alsnog worden afgesloten. In augustus wordt de oproep voor de derde vaccinatie verstuurd. Daarnaast zal in deze maand de herhalingsoproep worden verstuurd naar de meisjes, die op dat moment geen of één vaccinatie hebben gehaald.

Standpunt GGD Gelre-IJssel

In Nederland krijgt een aanzienlijk aantal vrouwen (ca. 600 - 700 per jaar) baarmoederhalskanker. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk. Per jaar overlijden ongeveer 200 tot 250 vrouwen. Door meisjes op jonge leeftijd in te enten tegen HPV 16/18 worden besmettingen voorkomen en het aantal sterfgevallen teruggebracht. Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is geheel vrijwillig. Ouders en meisjes moeten zelf een afgewogen besluit nemen, dat kan niemand anders voor hen doen. Van groot belang is dat zij de afweging maken op basis van goede en juiste informatie. Het RIVM heeft de taak en verantwoordelijkheid om ouders en meisjes, maar ook de medewerkers bij de GGD'en en huisartsen te voorzien van objectieve en toetsbare informatie. Dat wil zeggen informatie over voor- en nadelen van de vaccinatie gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Hierbij wordt door het RIVM uiterst zorgvuldig te werk gegaan.

Gefundeerde informatie

"Baarmoederhalskanker is een ernstig gezondheidsprobleem", zegt Dick ten Brinke, directeur GGD Gelre-IJssel. "Ik zou u daarom ook willen oproepen om uw besluit tot wel of geen deelname aan de vaccinatie op basis van gefundeerde informatie te nemen.

Op www.prikenbescherm.nl of www.rivm.nl vindt u nadere informatie over de HPV-vaccinatie die wordt aangeboden."

Prik en bescherm.jpg

Inenting in Rijksvaccinatieprogramma

Vanwege de gezondheidswinst voor vrouwen besloot het ministerie van VWS de inenting tegen baarmoederhalskanker vanaf 2009 op te nemen in het RVP. Binnen het RVP krijgen meisjes de inenting steeds op de leeftijd van twaalf jaar. Vanaf september 2009 krijgen meisjes die op of na 1 januari en voor 1 september 2009 deze leeftijd bereiken een vaccinatie. Meisjes die dit jaar na 31 augustus twaalf jaar worden, krijgen in 2010 een uitnodiging voor de prik.

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (`het uitstrijkje') ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Trefwoorden Vaccinatie
Mutatiedatum 23/03/2009