Ingezonden persbericht


St. Willebrord, 23 maart 2009

Enerverend rallydebuut voor Jochem Hanegraaf

Emmeloord. De jongste deelnemer aan de Mitsubishi Colt Cup, de 18-jarige Jochem Hanegraaf, heeft in de Tank S Rallysprint een spraakmakend debuut gemaakt. Met nog geen meter ervaring op zak werd hij in het donker in de Noordoostpolder meteen in het diepe gegooid. Hoewel niet zonder kleerscheuren slaagde hij in zijn missie: de finish halen.

Om grote rally's te mogen rijden moeten nieuwkomers eerst een soort proeve van bekwaamheid afleggen. Door deel te nemen aan twee korte rallysprints en die ook tot een goed einde te volbrengen krijgt de betreffende coureur een echte rallylicentie, waarmee de weg naar het grote werk en mogelijke glorie open ligt. Jochem Hanegraaf moest daarom in de Tank S Rallysprint zijn kunnen tonen. Bepaald niet de makkelijkste rallysprint, omdat de klassementsproeven, die veelal over smalle, bochtige dijkweggetjes lopen, zo goed als in hun geheel in het donker worden gereden. Het was dan ook te begrijpen dat de zenuwen de 18-jarige Brabander door de keel gierden toen hij in hartje Emmeloord over het startpodium reed. Maar eenmaal op de eerste KP bij Kampen schudde hij dat van zich af en zette een tijd op de klokken waarmee hij gezien mocht worden. Na nog een goed gereden proef was het de beurt aan het industrieterrein Nagelerweg in Emmeloord. Een proef waarop vier ronden moest worden gereden en waardoor het dus flink druk op de weg was. Hanegraaf ging behoudend de eerste ronde in en schroefde per ronde het tempo flink op. In de derde ronde ging het helaas mis want de Mitsubishi Colt schoof op een stapel pallets. "Je reed er het terrein van een palletbedrijf op en daar veranderde het wegdek van klinkers naar betonplaten. Toen ik er de derde keer echt hard overheen ging kwam de auto helemaal los. Ik wilde remmen maar dat was al kansloos en we raakten een stapel hout. Ik ben daarna rustig naar de finish gereden. Gelukkig hadden ze mijn serviceteam al gewaarschuwd en toen ik daar aankwam doken ze met z'n vieren op de auto. Binnen de kortste keren zat alles weer vast, al moest ik het wel met flink minder licht doen. Dat bleek toch niet echt een handicap te zijn. Ik dacht altijd dat ik nachtblind was maar dat valt dus wel mee want ik kon toch weer goed tempo rijden", vertelde Jochem Hanegraaf opgelucht aan de finish, waar hij enthousiast werd onthaald. Sterker noch, er bleek zelfs een prijs voor hem klaar te liggen. Maar veel belangrijker was de berg ervaring die hij had opgedaan. "Ik heb heel wat rally's gezien en dat was al gaaf. Als je eenmaal zelf achter het stuur zit weet je helemaal niet meer wat je overkomt. Mijn vader Jacques en mijn broer Junior hebben alles met wielrennen maar als klein kind was ik al helemaal in de ban van auto's. Dit is echt een droom die waarheid is geworden. En dankzij de perfecte assistentie van mijn serviceteam, waaronder twee goede vrienden van me, kon ik de rally ook helemaal uitrijden. Ik kan haast niet wachten op de volgende".
Jochem Hanegraaf hoeft ook niet lang geduld te hebben want op 4 mei staat met de Rallysprint van Almere de volgende test op het programma. Dan zal hij worden genavigeerd door de ervaren Harmen Schotalbers.

(