Jonge Socialisten

Persbericht Jonge Socialisten in de PvdA

Jonge Socialisten: 'Jongerenhuisvesting is oplossing voor probleemhypotheken'

Amsterdam, 23 maart 2009

Door huiseigenaren van 'crisiswoningen' in contact te brengen met jongeren op zoek naar een kamer wordt op korte termijn uitkomst geboden voor twee problemen op de woningmarkt. Die boodschap brengen de Jonge Socialisten in de PvdA met een open brief aan de politiek, woningcorporaties en belangenorganisaties. In hun 'crisisplan voor een match tussen woningbezitters en jongeren' doen de PvdA-jongeren drie voorstellen om zowel huizenbezitters als jongeren te helpen.

De huidige status van de woningmarkt zorgt voor veel problemen onder huiseigenaren. Het aantal huizenbezitters met problematische hypotheeklasten stijgt enorm. Onderzoek wijst uit dat in de komende jaren rekening moet worden gehouden met jaarlijks 60.000 huishoudens die hun hypotheeklasten zien verdubbelen. Tegelijkertijd is er in veel steden nog steeds een hopeloos tekort aan geschikte woonruimte voor jongeren. Een crisisplan kan deze twee problemen laten samenkomen in één gemeenschappelijke oplossingen.

In hun crisplan pleiten de Jonge Socialisten in de PvdA ten eerste voor het oprichten van contactbureaus in steden met veel jongeren. Deze contactbureaus moeten er voor zorgen dat huizenbezitters en jongeren elkaar snel en gemakkelijk kunnen vinden via een organisatie die door beide partijen vertrouwd wordt. Ten tweede moet er de mogelijkheid zijn om van standaardcontracten gebruik te maken, waar vervolgens scherp toezicht op wordt gehouden. Deze standaardcontracten moeten de verhuurder en huurder de mogelijkheid geven om duidelijke afspraken over de maximale termijn waarop de woonruimte als studentenkamer beschikbaar is. De nieuwe contractvorm moet speciaal toegespitst worden op de 'crisiswoningen' en mag bestaande rechten voor huurders niet aantasten. Ten derde willen de PvdA-jongeren dat er een crisisconferentie wordt georganiseerd om tot afspraken met alle betrokken partijen te komen.

De Jonge Socialisten in de PvdA pleiten dus voor een actieve rol van alle betrokken organisaties. Niet alleen is dit noodzakelijk om het voor huizenbezitters aantrekkelijk te maken om in moeilijke tijden hun woning om te toveren tot een studentenhuis, maar ook geeft dit voor jongeren de zekerheid en het vertrouwen om een tijdelijke constructie te accepteren.


---

Noot, niet ter publicatie:

Het crisisplan is te vinden op http://www.js.nl/extra/Crisisplan_woningbezitters_jongeren.pdf

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sven Stevenson, voorzitter Jonge Socialisten in de PvdA (06-38820566 en sstevenson@js.nl) Micha Lubbers, bestuurslid JS Amsterdam (06-26884158 en micha@jsamsterdam.nl)