( BW)(ATLAS-COPCO) Atlas Copco wint P&A Best Product Award 2008 voor energiezuinige GA compressoren

Business Editors

ANTWERPEN, België--(BUSINESS WIRE)--Mar 23, 2009--

Atlas Copco is als eerste geëindigd in de categorie “Pumps and Compressors” tijdens de jaarlijkse Best Product verkiezing, uitgeschreven door het Duitse P&A magazine. Een panel van 6000 lezers, waaronder veel Duitse productie en process engineers hebben Atlas Copco’s meest energie-efficiënte oliegeïnjecteerde compressoren, de nieuwe serie GA 90-160 kW, als favoriet verkozen. De GA heeft een extreem laag energieverbruik met een Specific Energy Requirement (SER) van slechts 350 Joule/liter voor de complete compressorinstallatie.

De lijst met winnaars werd op 7 januari 2009 gepubliceerd. In de eerste verkiezingsronde deden vijf nieuwe compressoren mee, die waren voorgedragen door drie andere fabrikanten. Na de eerste selectieronde bleven meer dan 225 nieuwe producten over. Over elk van de 10 categorieën werden de 15-20 meest online bekeken producten genomineerd.

Veel industrieën maken gebruik van olie-geïnjecteerde compressoren: kolengestookte energiecentrales, mijnbouw, scheepvaart en scheepsbouw, evenals cement-, glas- en bandenfabrieken. Patrick Fradin, hoofd energievoorziening bij Michelin’s Avallon productiemaatschappij in Frankrijk legt uit : “Het is mijn doelstelling om het energieverbruik per ton productie terug te brengen. Samen met Atlas Copco hebben we berekend dat vervanging van de bestaande vier compressoren door twee nieuwe GA 132 VSDs, een besparing van 736 400 kWh per jaar oplevert. Ik was verbaasd toen ik de grootte van de te behalen energiebesparing zag. Daarnaast verwacht ik dat ook het onderhoud een stuk minder zal zijn”. De fabriek is een toonaangevend industrieel bedrijf dat banden van trucks en grondverzetmachines van nieuw loopvlak voorziet. Het bedrijf leverde in 2007 voor 300 000 wagens producten.

Een "Best Product Award," is voor fabrikanten een van de grootste onderscheidingen die de Europese industrie kan toekennen. Voor de industrie is het een betrouwbare manier om de hoogte te zijn van de beste nieuwe producten van dit moment. "Als bedrijven een product met de kwalificatie Best Product Award Winner zien, dan weten zij dat dat beoordeeld is door een grote groep professionals," zegt Reimund Scherff, Atlas Copco’s Business Line Manager Oil-free Air in Duitsland. "Dit zijn de technische innovaties waar de industrie het over heeft – en die wij allemaal wel willen hebben"

Scherff vervolgt: “Deze onderscheiding is een waardering voor al onze inspanningen om technisch hoogstaande innovatieve producten te ontwikkelen, waardoor bijvoorbeeld de process industrie in staat is om de productiviteit te verhogen en het energieverbruik te verlagen.”

Het Specific Energy Requirement (SER) van de nieuwe Atlas Copco GA-serie (van 3,5 tot 14 bar(e)) is van wereldformaat en betekent een vermindering van het energieverbruik tot wel 11% in vergelijking met de vorige GA modellen. Er is een GA-installatie met geïntegreerde waterafscheider die een optimale Specific Energy Requirement (SER) van 350 Joule/liter heeft, overeenkomstig ISO 1217 editie 3 annex C (1996).

Een onderzoek uit 2001, gefinancierd door de Europese commissie, luidt: “Perslucht speelt een grote rol in industrieel energieverbruik, omdat het zo’n 12% van het huidige verbruik representeert... Motoraandrijfsystemen tellen mee voor zo’n 50% van het energieverbruik in Europa”. De auteurs claimen dat “zelfs een kleine efficiëntie- verbetering kan leiden tot substantiële energiebesparingen.”

(bron: http://www.leonardo-energy.org/drupal/files/2008/EE_Motors__ver0000B.pdf?download)

De nieuwe GA 160 VSD heeft een uitzonderlijk capaciteitsregelgebied (Free Air Delivery: FAD) van 100% naar 17%. Deze olie-geïnjecteerde compressorreeks is baanbrekend omdat de waterscheider geïntegreerd is in het persluchtkoelsysteem..

De nieuwe GA is Atlas Copco’s eerste luchtcompressor met toerengeregelde koelventilatoren voor een nog lager energieverbruik. De Saver Cycle Control technologie zorgt voor een optimaal energieverbruik van de droger. De GA is geschikt voor omgevingstemperaturen tot 55 graden Celsius en heeft een maximaal geluidsniveau van 71 dBA. De levensduur van het oliefilter en het luchtinlaatfilter is verdubbeld, wat direct van invloed is op de bedrijfskosten en de beschikbaarheid van de compressor.

De GA compressorreeks met zijn hernieuwde schroefelement (verantwoordelijk voor een reductie van 5 tot 6% in de energiebehoefte), evenals de nieuwe, hoog energie-efficiënte FD 310-510 koeldrogerserie, worden getoond in een wereldwijde road show. Sinds de eerste presentatie in april 2008 heeft de nieuwe GA positieve reacties ontvangen van de industrie; de reeks is genomineerd als finalist voor de US Plant Engineering’s “Product of the Year” Award 2008.

Atlas Copco is wereldwijd marktleider op het gebied van industriële oplossingen ter vergroting van de productiviteit. Atlas Copco levert een groot aantal producten en diensten, van persluchtapparatuur en gascompressoren, generatoren, apparatuur voor de bouw en mijnbouw, industriële gereedschappen en montagesystemen tot aan gespecialiseerd onderhoud en verhuur. In nauwe samenwerking met zijn klanten en zakenpartners, en met 136 jaar ervaring, ontwikkelt Atlas Copco innovaties die de productiviteit van klanten verhogen. De groep heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden, en omvat wereldwijd meer dan 160 markten. In 2008 had Atlas Copco 34.000 werknemers in dienst en bedroeg de omzet 7,7 miljard euro. Lees meer op www.atlascopco.com

Oil-free Air is een divisie binnen de business area Compressor Technique van Atlas Copco. Zij ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd olievrije luchtcompressoren voor alle sectoren van de industrie waar de luchtkwaliteit van essentieel belang is, en oliegeïnjecteerde compressoren voor minder kritische toepassingen. Deze divisie richt zich op luchtbehandelingssystemen en oplossingen voor de levering van perslucht van hoge kwaliteit ter verdere verhoging van de productiviteit van klanten. Het hoofdkantoor en het belangrijkste productiecentrum van deze divisie zijn gevestigd in Antwerpen, België.

Voet