Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer presenteert onderzoek naar zwerfafval

22-03-2009

Nederland is schoner dan gedacht. Uit een onderzoek van SenterNovem blijkt dat ons land een 7,5 scoort. Toch vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat het land niet schoon is. Dat blijkt uit de publicatie 'Nederland is schoner dan u denkt, een boekje open over zwerfafval' dat milieuminister Jacqueline Cramer zaterdag aanbood.

Tijdens de Landelijke Opschoondag in Schoonhoven debatteerde Cramer met burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst, voorzitter van de commissie Milieu en Mobiliteit van de VNG, en Philip de Ridder, van Heineken en actief binnen VNO-NCW. Aalderink pleitte voor de landelijke invoering van bestuurlijke boetes als wapen tegen zwerfafval. Cramer zag er goede redenen voor, maar gaf aan nog te twijfelen aan de uitvoerbaarheid van zo'n systeem.

De Ridder wilde meer inzetten op landelijke bewustwordingscampagnes. Daar zou het bedrijfsleven een bijdrage aan kunnen leveren. Cramer en De Ridder kwamen overeen om door te praten over een mogelijke SIRE- campagne tegen zwerfafval. Tot slot sprak Cramer voor het stadhuis de buurtverenigingen van Schoonhoven toe, die de Landelijke Opschoondag aangrepen voor een grote schoonmaakactie in de stad. De Tjerk Ridderband bracht het Nederland Schoon- lied ten gehore.