Wageningen Universiteit en Researchcentrum seneca: een inspecterende omgang met het zelf Michel Foucault en Seneca: een inspecterende omgang met het zelf

24 mrt 2009 20:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

Michel Foucault en Seneca: een inspecterende omgang met het zelf Dick Kleinlugtenbelt

Michel Foucault slaagde erin de levenskunst in de jaren â80 op de maatschappelijke agenda te zetten. Foucault herontdekte in de klassieke zorg een voorschrift waar de Grieken een specifiek woord voor hadden, epimeleia heautou, wat betekent: zorg voor zichzelf. Deze zorg voor zichzelf is een voorwaarde van zorg voor de ander en het andere. Tijden deze lezing staan we stil bij de ethiek van de zorg voor zichzelf en bij Seneca, de lievelingsauteur van Foucault. Van Seneca bespreken we een zelfoefening in het denken, en we doen een levenskunstoefening uit de Stoïcijnse traditie.

Levenskunst
In de Akademia Honora een reflectie op het persoonlijke

Hoe kun je je leven bewust leiden en inrichten? Welke kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig? En hoe kun je omgaan met religie, politiek en traditie?
De filosofie van de levenskunst zoekt naar antwoorden op dergelijke vragen. Doordat veel oude zekerheden wegvielen, staan moderne mensen vrijer tegenover hun leven. De levenskunst wil de autoriteit van die oude zekerheden niet herstellen. Ze wil aangeven, hoe je de moderne vrijheid ten volle kunt benutten.

De rode draad door dit programma zijn vier lezingen van filosoof en socioloog Dick Kleinlugtenbelt. Hij schreef onder andere ?Mensbeelden en levenskunst?. Januari 2009 verschijnt een boek van zijn hand over levenskunst en vriendschap. De lezingen zijn ook apart te volgen.

Meer over dit onderwerp
Website Studium Generale
Contact
Meer informatie
Adri Bolt
Adri.Bolt@wur.nl
» meer Contact