Gemeente Lopik

GEMEENTE Onderwerp: Start bouw gemeentewerf en LOPIK brandweerkazerne Lopik

Gemeenten Lopik en Schoonhoven ondertekenen P samenwerkingsovereenkomst

Op 24 maart 2009 zal wethouder Spelt de officiële paal slaan en daarmee de start markeren van de bouw van een gemeentewerf met milieustraat en een E brandweerkazerne op het voormalige MOB-complex Jaarsveld. Hij wordt daarbij geassisteerd door wethouder Matheij van de gemeente R Schoonhoven. Daarnaast ondertekenen de burgemeesters van de gemeenten Lopik en Schoonhoven een samenwerkingsovereenkomst. Hierin wordt vastgelegd dat inwoners van Schoonhoven hun grof huishoudelijk S afval naar het afvalbrengstation in Lopik kunnen brengen.

Co-makership
B De gemeente Lopik en Grontmij zijn sinds oktober 2007 bezig met het uitwerken van de plannen voor de realisatie van een gemeentewerf met milieustraat en een brandweerkazerne aan de M.A. Reinaldaweg in Lopik. Dit mondde uit in een co- makershipcontract. In deze constructie is Grontmij betrokken bij de E planontwikkeling én de uitvoering van het project. In de voorbereidingsfase trad Grontmij op als adviseur. Nu is de realisatiefase aangebroken, waarbij Grontmij als hoofdaannemer optreedt.

R Inhoud plannen
Het terrein voor de brandweerkazerne en gemeentewerf met milieustraat zal circa 17.500 m² beslaan. Op het terrein komt een nieuw gezamenlijk gebouw voor de brandweer en het personeel van gemeentewerken. Rondom het gebouw komen I parkeerplaatsen en een oefenterrein voor de brandweer. Midden op het terrein komt een afvalbrengstation met een verhoogd perron, waarvan bezoekers hun afval in de diverse containers kunnen deponeren. De brandweer krijgt een eigen ontsluiting vanaf het terrein op de parallelweg en C voor uitrukken een rechtstreekse ontsluiting op de provinciale weg N210. Bij deze ontsluiting worden verkeerslichten geplaatst die bij een uitruk in werking treden en rood licht aangeven voor het verkeer op de provinciale weg.

H Afgeronde stappen
Op 12 oktober 2007 ondertekenden de gemeente Lopik en Grontmij een intentieovereenkomst. Eind 2007 zijn de bomen op het terrein gekapt. In januari 2008 is 3.000 m³ zand op het terrein aangebracht als voorbereiding voor de T aanleg de bouwwerken. Het voorlopige ontwerp was in januari 2008 gereed en is op 8 april 2008 aan de raadscommissie gepresenteerd. In april 2008 zijn het voormalige woonhuis en personeelsgebouw gesloopt. De aanvragen voor een milieuvergunning en een vergunning op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren om te kunnen aansluiten op de hoofdriolering, zijn op 7 april 2008 respectievelijk bij de provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Postbus 50 Rijnlanden ingediend. Eind april 2008 is de aanvraag voor de bouwvergunning bij 3410 CB LOPIK het college van burgemeester en wethouders ingediend. Het definitieve ontwerp

Raadhuisplein 1 voor het bouwkundige deel is in mei 2008 vastgesteld door de stuurgroep. Tel : (0348) 55 99 55
Fax: (0348) 55 15 88




De definitieve ontwerpen voor het civieltechnische en het installatietechni- sche deel waren in augustus 2008 gereed. De plannen zijn besteksgereed gemaakt, wat inhoudt dat alles wat moet worden gerealiseerd nauwkeurig is beschreven. In september 2008 zijn de inschrijvingen geweest voor de uitvoering van respectievelijk de bouwkundige, installatietechnische en civieltechnische werkzaamheden. Met het gehele project is een bedrag van 4,9 miljoen gemoeid.

Op 11 november 2008 ondertekenden wethouder G.J. Spelt als loco- burgemeester namens de gemeente Lopik en de heer ing. L. Pennings, directeur, namens Grontmij een co-makershipcontract. Het contract vloeit voort uit de intentieovereenomst die beide partijen op 12 oktober 2007 ondertekenden.

De bouw zal worden uitgevoerd door Veluwse Bouw uit Apeldoorn. De installatietechniek zal worden verzorgd door ITN Installatietechniek uit Ede. De inrichting van het terrein, waaronder de milieustraat, zal worden gerealiseerd door Grontmij Nederland.

De vergunningen op grond van de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren zijn verleend en de bouwvergunning is afgegeven. De provincie heeft hiervoor een verklaring van geen bezwaar gegeven.

Van de provincie is toestemming nodig voor het direct kunnen uitrukken door de brandweer op de provinciale weg N210. De verwachting is dat deze toestemming in april 2009 wordt verleend.

Slaan officiële paal en ondertekening samenwerkingsovereenkomst Op dinsdag 24 maart 2009 zal wethouder Spelt de officiële paal slaan en daarmee de start markeren van de bouw van een gemeentewerf met milieustraat en een brandweerkazerne op het voormalige MOB-complex Jaarsveld. Hij wordt hierbij geassisteerd door wethouder Matheij van de gemeente Schoonhoven. Daarnaast ondertekenen de burgemeesters van de gemeenten Lopik en Schoonhoven een samenwerkingsovereenkomst. Hierin wordt vastgelegd dat inwoners van Schoonhoven hun grof huishoudelijk afval naar het afvalbrengstation in Lopik kunnen brengen.

Nieuwe gemeentewerf en brandweerkazerne eerste kwartaal 2010 gereed Het slaan van de officiële paal op 24 maart 2009 markeert de start van de bouw. De oplevering van de nieuwe gemeentewerf en brandweerkazerne zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2010 plaatsvinden.

Het huidige terrein van gemeentewerken en de brandweer wordt na oplevering van het nieuwe complex betrokken bij de herinrichting van het centrum van Lopik- dorp.

Lopik, 12 maart 2009