Provincie Noord-Holland

24 maart hoorzittingen provinciemiljoenen van start

18-3-2009

Op 24, 26 en 31 maart en op 2 april vinden de openbare hoorzittingen plaats van de onderzoekscommissie provinciaal kasgeld, in de Statenzaal van het Provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem.

De hoorzittingen volgen op documentonderzoek en voorbereidende gesprekken, waarna de onderzoekscommissie uiterlijk 1 mei het eindrapport zal uitbrengen. Naar verwachting worden 14 mensen onder ede gehoord. De commissie had ook graag de treasurer van de provincie B. Stöver gehoord, maar vanwege ernstige gezondheidsproblemen is deze verhinderd.

Schema hoorzittingen
24 maart
10.00 uur mw. R. Kruisinga, gedeputeerde met Water in portefeuille 11.30 uur dhr. M. Hoekzema, ambtenaar toezicht waterschappen 14.00 uur dhr. R. Timmers, ambtenaar toezicht gemeenten

26 maart
09.15 uur mw. M. van der Linden, voormalig directeur Middelen 11.00 uur dhr. P. Oudega, sectorhoofd Algemene Financiële Dienstverlening
13.00 uur dhr. S. Buter, voormalig Administratieve Organisatie-expert 14.30 uur dhr. P. Cornelissen, voormalig directie-controller 16.00 uur dhr. R. Goldstein, accountant PricewaterhouseCoopers

31 maart
10.00 uur mw. A. van Dam, directeur Middelen
13.30 uur dhr. T. Kampstra, plv. algemeen directeur 15.00 uur dhr. H. Oppenhuis de Jong, algemeen directeur

2 april
09.30 uur dhr. H. Borghouts, Commissaris van de Koningin 11.00 uur dhr. P. Visser, gedeputeerde met P&O in portefeuille 14.00 uur dhr. T. Hooijmaijers, gedeputeerde met Financiën in portefeuille

Onderzoeksvragen
De onderzoekscommissie is op 10 november 2008 door Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland ingesteld om te onderzoeken op welke manier Gedeputeerde Staten tijdelijk beschikbare kasmiddelen hebben weggezet. De onderzoekscommissie heeft haar onderzoek gericht op de periode vanaf 1 april 2007.
Het gaat hierbij in het bijzonder om de 78 miljoen die werd weggezet bij de omgevallen bank Landsbanki en de 20 miljoen die werd weggezet bij Lehman Bankhaus AG, de Duitse dochter van Lehman Brothers. De Duitse staat heeft gegarandeerd dat laatstgenoemde 20 miljoen zijn teruggestort. Een dergelijke garantie is er niet voor de 78 miljoen die bij de IJslandse Landsbanki was ondergebracht.

Provinciale Staten hebben de commissie de volgende onderzoeksvragen meegegeven:

1. Heeft het college van GS zich vanaf april 2007 gehouden aan de regels zoals vastgelegd in de Wet fido, de voorschriften uit de verordening financieel beheer en het financieringsstatuut?
2. Zijn er signalen geweest van toezichthoudende organen? Heeft het college van GS adequaat gereageerd op deze signalen waaruit bleek dat er financieel risico kon worden gelopen met de uitgezette tijdelijk beschikbare middelen?

3. Wat is de rol van de interne- en externe adviseurs (toezichthouder) geweest bij de besluitvorming om tijdelijk beschikbare middelen bij banken uit te zetten?

4. Op welke wijze heeft het college van GS in dit verband zijn taak als toezichthouder voor de gemeenten en de waterschappen uitgevoerd?

Samenstelling commissie
Leden van de onderzoekscommissie zijn: Joke Geldhof (voorzitter/D66), Rob Meerhof (plaatsvervangend voorzitter/PvdA), Cheryl Braam (fractie Braam), Cees Broekhoven (CDA), Piet Bruystens (ONH/VSP), Anna van Heijst (GL), Rob van Oeveren (PvdD), Elisabeth Post (VVD), Ab Roetman (CU-SGP) en Ake de Vries (SP). De onderzoekscommissie heeft bij haar vooronderzoek ondersteuning gekregen van de Statengriffie en van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten BING.

De hoorzittingen zullen rechtstreeks op internet te volgen zijn, via de internetverbinding met de Statenzaal in het Provinciehuis.

Nieuwsredactie