Waterschap Aa en Maas

milieueffectrapport hoogwateraanpak 's-Hertogenbosch

Informatieavond milieueffectrapport hoogwateraanpak 's-Hertogenbosch

Publicatiedatum : 19 maart 2009

De provincie Noord-Brabant en de waterschappen Aa en Maas en de Dommel organiseren op dinsdagavond 24 maart een informatieavond over het milieueffectrapport (MER) betreffende de hoogwateraanpak rondom 's-Hertogenbosch (HOWABO). De informatieavond vindt plaats op het provinciehuis, Brabantlaan 1 te 's-Hertogenbosch. Aanvang is 20.00 uur.

Waterberging
Het MER is bedoeld om de gevolgen van de voorgenomen activiteiten, zoals het inrichten van een waterbergingsgebied rondom `s-Hertogenbosch, voor natuur en milieu zichtbaar te maken.

Reden om de waterberging te regelen is dat bij het samenvallen van afvoerpieken van de Maas en de riviertjes de Aa en de Dommel er grote wateroverlast in en nabij 's-Hertogenbosch kan ontstaan. Om deze overlast te beperken bij optredende hoogwaterpieken, is het inrichten van een waterbergingsgebied of het treffen van verschillende technische maatregelen noodzakelijk.

Historie
In het voorjaar van 2007 is door de beide waterschappen een startnotitie gepubliceerd. Deze is ter inzage gelegd, waarna door verschillende betrokkenen inspraakreacties zijn ingediend. Vervolgens is advies ingewonnen bij de Commissie voor de milieueffectrapportage. Op basis hiervan zijn door de provincie Noord-Brabant richtlijnen opgesteld. Deze moeten bij het opstellen van een MER in acht worden genomen. Via een interactief proces, onder begeleiding van de Stuurgroep HOWABO, is het Milieueffectrapport opgesteld.

"Groene rivier" als voorkeursalternatief
In het planproces zijn tussentijds, met goedkeuring van de Stuurgroep, enkele alternatieven (bijvoorbeeld berging in het gebied Kloosterstraat) afgevallen. Dit alles is in het MER beschreven en uitgelegd. De resterende alternatieven zijn qua (milieu)effecten met elkaar vergeleken. De waterbergingsalternatieven zijn allen gelegen aan de zuid- en westzijde van 's-Hertogenbosch. Naast de inrichting van waterbergingsgebied is ook gekeken naar een alternatief met meer technische maatregelen in de binnenstad (ook wel aangeduid als Peilscheiding).

Vanwege de ligging van bestaande natuurgebieden en de koppeling met natuurdoelen wordt het voorkeursalternatief ook wel aangeduid als "De groene rivier". Na vaststelling van het MER zal de gewenste oplossing planologisch vastgelegd worden via aparte bestemmingsplanprocedures.

Inzien en reageren
Het MER en relevante bijbehorende stukken (zoals de Richtlijnen) liggen tot en met 17 april 2009 ter inzage bij het servicecentrum van het provinciehuis van Noord-Brabant, Brabantlaan 1 in 's-Hertogenbosch en in de gemeentehuizen van 's-Hertogenbosch, Vught en Heusden. Het provinciehuis is tijdens werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Het plan is ook telefonisch op te vragen via het servicecentrum van de Provincie (073) 681 25 25 of te downloaden via www.brabant.nl onder leven/brabant leeft met water of via www.aaenmaas.nl.