Gemeente De Marne


WIBO-lessen maken kinderen weerbaarder!

Dinsdag 24 maart 2009 start in samenwerking met het Huis voor de Sport Groningen op de basisschool Solte Campe de cursus WIBO, weerbaarheid in het basisonderwijs. Het doel van cursus is het vergroten van de weerbaarheid van kinderen groep 7 en 8 In de cursus worden de onderwerpen machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag, variërend van pesten en agressie tot seksueel misbruik en mishandeling bespreekbaar gemaakt. Veel kinderen zijn hiervan het slachtoffer! De school vindt het belangrijk kinderen hiertegen te wapenen. Als ze sterk in hun schoenen staan, is het makkelijker nee zeggen.

Gevoelens herkennen en kunnen benoemen

De eigen groepsleerkracht en speciaal hiervoor opgeleide preventiewerkers (WIBO-docenten) verzorgen de lessen. WIBO is bedoeld voor kinderen uit groep 6, 7 of 8.
De cursus duurt in totaal 12 weken. De groepsleerkracht geeft de eerste 4 weken les (een uur per week). De volgende 8 weken wordt les gegeven door de preventiewerkers en de groepsleerkracht. De groepsleerkrachten zijn altijd bij de lessen van de preventiewerker aanwezig. In de lessen staan themas centraal, zoals eigen gevoelens herkennen en kunnen benoemen, omgaan met conflicten, pesten, groepsdruk, maar ook fysieke zelfverdediging. De jongens en meisjes krijgen van de preventiewerkers gescheiden les. Dit wordt gedaan omdat beide groepen zich daardoor meer op hun gemak voelen en de lessen zelf effectiever zijn. Bij de lessen hoort een werkboekje voor de kinderen. Hierin staan opdrachten die ze (als huiswerk) maken.

Ouderavond

Aan de cursus gaan een ouderavond, teambespreking en een bijeenkomst met de groepsleerkracht vooraf. Zo weet iedereen waar de groepen mee bezig zijn.
De directe omgeving kan bovendien aansluiten op datgene waarmee de leerlingen oefenen. De cursus wordt afgesloten met een examen. Slagen de kinderen, dan krijgen ze een diploma.