Invoering "slimme meter"

23/03/2009 09:31

Eerste Kamer der Staten-Generaal

De Eerste Kamer spreekt dinsdag 24 maart 2009 over de invoering van de "slimme meter". De slimme meter is een digitale elektriciteits- en/of gasmeter met ingebouwde informatie- en communicatietechnologie, die op afstand bediend en uitgelezen kan worden. Deze meter zal op termijn de huidige analoge "stomme meter" vervangen. Met de invoering van de slimme meter wordt beoogd een energiebesparing te realiseren van ongeveer 2% en een forse vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Niettemin wordt gewezen op mogelijke inbreuk op de privacy en op de mogelijkheid dat hackers gegevens zouden kunnen aflezen en zo kunnen achterhalen wanneer bewoners lange tijd niet thuis zijn. Het wetsvoorstel implementeert EU-regelgeving (nr. 31320 Wet implementatie EG-richtlijnen energie-efficiëntie).

De Eerste Kamer behandelt gelijktijdig het wetsvoorstel ter wijziging van de Elektriciteitswet en de Gaswet waarmee wordt beoogd de administratieve processen tussen leveranciers en netbeheerders te vereenvoudigen, zodat consumenten probleemloos kunnen overstappen van de ene leverancier naar de andere (nr. 31374 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter verbetering van de werking van de elektriciteits- en gasmarkt).

De woordvoerders zijn de senatoren Doek (CDA), Van Driel (PvdA), Kneppers-Heynert (VVD), Reuten (SP), Van den Berg (SGP), Schouw (D66), Laurier (GroenLinks) en Yildirim (Fractie-Yildirim).

einde bericht





http://www.eerstekamer.nl