Gemeente Schouwen-Duiveland


leggen krans bij Joods monument

Leerlingen Johan Louis de Jongeschool leggen krans bij Joods monument

Publicatiedatum: 23 maart 2009
Datum laatst gewijzigd: 23 maart 2009

PERSBERICHT

Datum: 17 maart 2009

Zierikzee. Dinsdag 24 maart leggen leerlingen van de J.L. de Jongeschool uit Zierikzee een krans bij het Joods monument op de hoek Grachtweg/Caustraat in Zierikzee. Deze herdenkingsplechtigheid begint om 14.00 uur met een stille tocht vanaf de Johan Louis de Jongeschool in 't Vrije naar het Joods monument, dat door deze school is geadopteerd.

Met deze plechtigheid wordt herdacht dat op 24 maart 1942 achttien Joodse families uit Zierikzee door de Duitsers zijn weggevoerd en nooit meer naar Zierikzee zijn teruggekeerd.

Bij het monument houden D. de Bruijne, directeur van de J.L. de Jongeschool en gemeenteraadslid J. van Felius een korte toespraak. Eén van de leerlingen draagt vervolgens een gedicht voor, gevolgd door één minuut stilte. Daarna zingen de aanwezigen het eerste couplet van het Wilhemus en leggen kinderen een krans. Met het zetten van narcissen in een vaas en met een dankwoord wordt de bijeenkomst bij het monument afgesloten.

Voorheen legde de J.L. de Jongeschool altijd op 4 mei een krans bij het monument.

Omdat deze dag in de meivakantie valt, konden veel leerlingen en hun ouders hierbij niet aanwezig. Om toch zoveel mogelijk jongeren en andere belangstellenden de gelegenheid te geven om deze tragische gebeurtenis te herdenken hebben schoolbestuur en -directie om de kranslegging op 24 maart te houden. De gemeente legt op 4 mei een krans bij het Joods monument.