Gemeente Vlaardingen


Zoektocht naar de oer-Vlaardinger krijgt vervolg

23 maart 2009

Bij de aftrap van de Bob Verbiest Cultuurprijs 2009 op 24 maart zullen de prijswinnaars van de vorige editie (2007) onthullen hoe het gewonnen prijsgeld zal worden besteed. Er komt een bijzonder vervolgonderzoek op 'de zoektocht naar de oer-Vlaardinger'.

De Bob Verbiest Cultuurprijs 2007 leverde de prijswinnaars een bronzen beeldje en een bedrag van 25.000,- op. Het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum dat het onderzoek naar de oer-Vlaardinger in samenwerking met de Gemeente Vlaardingen verrichtte, heeft een voorstel gemaakt voor een vervolgonderzoek. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in Nederland zal worden uitgevoerd. Het hoe en wat zullen de prijswinnaars uit 2007 op 24 maart presenteren bij de aftrap van de Bob Verbiest Cultuurprijs 2009.

Eind 2007 won 'de zoektocht naar de oer-Vlaardinger' de Bob Verbiest Cultuurprijs 2007. Deze zoektocht zorgde ervoor dat het verleden op een aansprekende wijze onder de aandacht van het publiek kwam. Uiteindelijk leverde de zoektocht een heuse match op. Het DNA van een Rotterdamse tandarts in ruste, de heer E. Zuiderent, bleek overeen te komen met het DNA uit een elfde-eeuwse kies die in Vlaardingen in 2002 was opgegraven. Het was voor het eerst in Nederland dat onderzoekers een dergelijke match op basis van DNA konden maken. Van de elfde-eeuwse schedel is in 2008 een gezichtsreconstructie gemaakt.

De Bob Verbiest Cultuurprijs is een tweejaarlijkse prijs die sinds 2005 wordt toegekend door de Stichting Waterweg Cultuurprijs aan cultuurprojecten die door de bevolking van de Waterweggemeentes worden genomineerd.