Gemeente Zwolle

04.1 Verslag wijkplatform Dieze West 2008-06-04

Plaats

Gebouw van Wijk- en speeltuinvereniging Het Noorden

Opening

Heleen Gansekoele, wijkmanager bij de gemeente Zwolle opent de vergadering en heet iederen welkom bij het wijkplatform Dieze-West. Vanuit de gemeenteraad zijn er geen vertegenwoordigers aanwezig.

Campagne Diezerpoort ben ik

Met een video geeft de projectleider Martin Klapwijk een blik op het verloop van de campagne `Diezerpoort ben ik'. Half maart heeft de speciale bus drie dagen door Dieze-Oost, Dieze-West, Dieze-Centrum/ Bagijneweide en de Indische Buurt gereden. Ongeveer 10% van de bewoners heeft een reactie gegeven of in de bus of door het inleveren van een antwoordkaart. Van deze reacties is een boekje gemaakt. Dat boekje geeft een goed beeld van wat bewoners vinden van hun wijk of buurt.
De gemeente houdt de bewonerscampagne `Diezerpoort ben ik' om een ontwikkelvisie voor de toekomst van de wijk op te stellen. Dat gebeurt met beginspraak: de bewoners zijn deskundig en daarom zijn zij het eerst aan het woord.

Waarom maakt de gemeente een Ontwikkelvisie? De gemeente wil weten of de juiste dingen gebeuren en of er voldoende samenhang is tussen wat er gebeurt in de wijk. Door tijdige afstemming van verschillende ontwikkelingen ontstaan nieuwe kansen. Martin Klapwijk geeft aan dat er in de bus opvallend veel positieve reacties zijn geweest. De Diezerpoorter is eigenlijk heel erg tevreden met zijn/ haar wijk, er is veel groen, dichtbij allerlei voorzieningen en hij/ zij heeft goed contact met de buren. Per buurt of per straat kan dat overigens nog wel verschillen.Maar er zijn ook zaken waar bewoners van balen en waarvan zij vinden dat het beter kan. Minder tevreden zijn de bewoners over de woningen, over het vuil op straat, te weinig ruimte voor kinderen, hier en daar een onveilig gevoel maar ook ergernissen over elkaar. Ook dit kan per buurt of straat weer verschillend zijn.

Zo blijkt echter ook dat bewoners van de Diezerpoort niet altijd betrokken zijn op elkaar omdat ze elkaar niet kennen. Soms zijn bewoners onverschillig over hun woonomgeving omdat ze andere dingen aan hun hoofd hebben en/of geen binding hebben met de buurt. En het wijkbeheer kan altijd beter. De voorlopige conclusies die we uit de campagne kunnen trekken is dat er aandacht voor de woningvoorraad zou moeten zijn: minder eenzijdig, meer variatie. Er is ook aandacht nodig voor het samen leven in de buurt en voor het wijkbeheer. Volgens Martin Klapwijk is het belangrijk dat de bewoners de voortgang blijven volgen. Deze maand nog komen er wijkwandelingen (schouwen) met de wethouders en actie in het beheer.

Samen met de woningcorporaties SWZ en deltaWonen stelt de gemeente ook een plan op. De wijkontwikkelingsvisie krijgt in het najaar vorm en het streven is dat rond de kerst deze visie in de gemeenteraad wordt vastgesteld. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website: www.diezerpoort.zwolle.nl.

Een bewoner stelt een vraag over de bereikbaarheid. Het wandelen van de Roggestraat naar het centrum van de stad wordt vaak onmogelijk gemaakt door de vele fietsers en bromfietsers die het de wandelaars moeilijk maken.
Martin Klapwijk: In het kader van de ontwikkelvisie zullen verkeerskundigen de diverse verkeerssituaties bekijken. U verwacht resultaat van de ontwikkelvisie in het najaar van 2008. Betekent dit dat het resultaat bij het volgende wijkplatform besproken kan worden?
Martin Klapwijk: Ja, dat kan als het college van burgemeester en wethouders hierover een besluit heeft genomen.

Is de Diezerpoort de eerste wijk waar een project zoals dit wordt gehouden.
Martin Klapwijk: Niet helemaal. In Holtenbroek en Kamperpoort zijn dergelijke projecten ook afgelegd. Er is alleen een verschil. In de Diezerpoort is het karakter van de problematiek echter anders en er zal ook niet zo grootschalig gesloopt worden zoals in Holtenbroek. In de Diezerpoort gaat het vooral om de samenhang van verschillende ontwikkelingen en de afstemming daartussen.

In het trottoir van de Rembrandtlaan, tussen Albert-Cuypstraat en Schuttevaerkade zijn glasvezelkabels ingegraven. De tegels liggen schots en scheef en het is er gevaarlijk om te lopen. Kan daar wat aan gedaan worden?
De wijkbeheerder Ben Scherluit neemt dit punt op.

Is het aantal studentenwoningen ook in kaart gebracht en wat is daar de visie op voor de toekomst?
Martin Klapwijk: Dit onderwerp is in de campagne eigenlijk niet genoemd door bewoners. Het hoort wel bij de analyse van de ontwikkelvisie als het gaat om eenzijdigheid van de bewoning. De bewoonster vraagt dit vanwege de toekomstige studentenflat die gepland is op de hoek bij de oude taxicentrale.
Een bewoner vreest dat huisjesmelkers in de wijk woningen gaan kopen. Wethouder Piek geeft aan dat er een nieuwe wet op stapel staat waardoor er meer personen zelfstandig in een woning mogen wonen. Als er sprake is van huisjesmelkerij dan moet dat zeker gemeld worden bij de gemeente. Er zijn weinig regels maar er zijn wel afspraken met o.a. de woningcorporaties over de toewijzingen om er voor te zorgen dat het leefbaar in de wijk blijft. Een van de bewoners geeft aan dat hij al jaren last heeft van een huisjesmelker.

Kennismaking met wethouder Piek

In december 2007 is Gerrit Piek vanuit de gemeente Assen naar Zwolle gekomen. In Assen is hij ook jarenlang wethouder geweest en voor de huidige functie is hij door de Partij van de Arbeid gevraagd. Hij woont tijdelijk in de wijk op kamers en zal, nadat zijn woning klaar is, in Zwolle komen wonen. De wethouder geeft aan de wijk al goed te hebben bekeken en vindt het een mooie wijk. Er valt altijd wat te verbeteren en daarvoor is de campagne Diezerpoort ook gestart om te luisteren naar de wensen en ideeën van de bewoners. Zijn eerste kennismaking met deze wijk is de bijeenkomst over het trapveld geweest. Dat was wat hem betreft een goede ervaring

Jubileum wijk- en speeltuinvereniging Het Noorden

Mirjam Keur, secretaris van de speeltuinvereniging legt uit dat de wijk- en speeltuinvereniging Het Noorden 75 jaar bestaat. Dat wordt gevierd op zaterdag 23 augustus 2008 met een groot feest. Er wordt hard gewerkt aan de voorbereiding. Voor de 0-10 jarigen komt er een kinderfestival met veel activiteiten en muziek. Het wordt zeer bijzonder. Voor de 10+ groep is er een grote feestelijke opening van het trapveld met een voetbaltoernooi. Voor iedereen is er daarna een receptie. Bewoners die nog namen weten van mensen die ooit bij de vereniging betrokken zijn geweest, worden verzocht dit door te geven. Daarna is er een barbecue voor iedereen. Er worden nog vrijwilligers gezocht voor de dag zelf en de voorbereiding. Opgeven via email het_noorden@live.nl (zie reactieknop bovenaan dit document).

Actueel in de wijk

Stand van zaken sportveld Hobbemastraat
De wijkmanager meldt dat er op 23 augustus ook daadwerkelijk op het trapveld gevoetbald kan worden. De werkzaamheden starten volgende week. Het hekwerk dat elders besteld moet worden, wordt na de zomer geplaatst.

Speelplek Vermeerstraat
De speelplek in de Vermeerstraat is ook bijna klaar. Gevraagd wordt of de mosquito daar nog komt.
De wijkmanager antwoordt dat de mosquito al geïnstalleerd is en werkt. Dat heeft niets met het opknappen van de speelplek te maken.

Verkeerscontrole politie Rembrandtlaan
Albert Knol, wijkagent in Zwolle-Zuid, vervanger van wijkagent Raymond van Wezel tijdens het wijkplatform, licht toe wat de resultaten zijn van de verkeerscontroles aan de Rembrandtlaan. De politie heeft hier vanaf 3 maart snelheidscontroles gehouden. In de eerste week zijn er 464 waarschuwingen uitgedeeld. Daarna is het daadwerkelijk bekeuren begonnen. Er zijn nu 456 bekeuringen uitgedeeld met twee uitschieters die het rijbewijs hebben moeten inleveren.

Op de vraag wat er op de lange termijn gaat gebeuren en hoe lang de metingen doorgaan, is niet bekend. Dat wordt uitgezocht en wordt in het verslag vermeld. (Antwoord: De metingen blijven voorlopig gewoon doorgaan.)
Wordt de stadsbus ook gecontroleerd?
Albert Knol: Ja, en als de bus te hard rijdt dan krijgt de chauffeur ook een bekeuring.
Opgemerkt wordt dat in de Frans Halstraat en Larixstraat veel hardrijdende bromfietsers zijn. De politie geeft aan dit in de gaten te zullen houden.

Kan er een oversteekvoorziening met verkeerslichten op de Rembrandtlaan komen, zodat o.a. jonge kinderen veilig kunnen oversteken naar het trapveld in de Hobbemastraat? Het antwoord op deze vraag wordt in het verslag opgenomen. Antwoord op deze vraag: Zolang de metingen worden gehouden op de Rembrandtlaan, is er nog geen sprake van eventuele (fysieke) aanpassingen.

Verslag wijkplatform 28 november 2007

Het verslag wordt zonder wijzigingen vastgesteld

Rondvraag

Een bewoner geeft aan dat er sprake is van drugsoverlast en hangjongeren bij de Larixstraat. De wijkagent zegt dat dit bij hem niet bekend is. De jongerenwerker vult aan dat overlast in de Iepenstraat en omgeving wel bekend is en dat de groep jongeren hier in beeld is. Er zijn gesprekken geweest met ouders van de jongeren. De overlast is behoorlijk afgenomen.
De politie geeft aan dat dit soort meldingen altijd besproken worden in het overleg van wijkwerkers, het gebiedbeheersteam. Daar wordt ook een gezamenlijke aanpak bedacht. De politie wil altijd weten waar er overlast is. Het is dan ook belangrijk dat bewoners de overlast melden.

Wordt de Hobbemastraat nog opnieuw bestraat?
De wijkbeheerder: Ja, alleen wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Bij de parkeerbetaalautomaat op de hoek van de Eikenstraat blijft na regen erg lang water staan op de stoep. Het pad naar de Zamenhofsingel is slecht. Wat kan daar aangedaan worden? De wijkbeheerder Ben Scherluit zal hier naar kijken.
Er ligt veel afval naast de containers en er is weinig of geen controle op. Kan daar wat mee gebeuren. De wijkbeheerder geeft aan dat in Dieze-West ook ondergrondse containers komen waardoor de overlast zal afnemen. Als bewoners zien dat er afval wordt neergezet dan zo mogelijk kenteken noteren en doorgeven aan politie of gemeente.

Sluiting

De wijkmanager bedankt iedereen voor zijn/ haar aanwezigheid en sluit de bijeenkomst.

Zie ook andere pagina's, sites, bijlagen


* www.diezerpoort.zwolle.nl

Bron: H Donker-Keizer
Datum van 27-08-2008 tot 26-08-2009