EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

24 maart 2009

RIJKSWATERSTAAT VERBETERT SAMENWERKING MET BEDRIJFSLEVEN

Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) heeft samen met EVO een onderzoek uitgevoerd naar de gebruikerstevredenheid van binnenvaartverladers. Doel van dit onderzoek was om te achterhalen op welke punten Rijkswaterstaat beter tegemoet kan komen aan de wensen van deze doelgroep. Rijkswaterstaat en de binnenvaartverladers hebben op basis van de uitkomsten van het onderzoek nu afspraken gemaakt over de informatieverstrekking en samenwerking.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat verladers momenteel niet tevreden zijn over de informatievoorziening van Rijkswaterstaat over de vaarwegen. Zij vinden dat informatie te laat of niet verstrekt wordt. Omdat bijna de helft van het goederenvervoer over water plaatsvindt, zijn juist ook de binnenvaartverladers een belangrijke groep van belanghebbenden. "Als een vaarweg tijdelijk wordt afgesloten, heeft dit immers niet alleen gevolgen voor de schipper, maar ook voor andere partijen in dezelfde logistieke keten", zegt Ariea Vermeulen, senior adviseur bij Rijkswaterstaat.

Naast de informatieverstrekking is de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en het bedrijfsleven een belangrijk punt van aandacht, aldus EVO. Joris Tenhagen, beleidsadviseur Spoor & Binnenvaart bij EVO, stelt dat "bij de planning van onderhoud wellicht rekening gehouden kan worden met de wensen van verladers. Als onderhoud bijvoorbeeld wordt uitgevoerd in de voor verladers rustige perioden, beperkt dit de overlast voor opdrachtgevers." Verder willen verladers dat Rijkswaterstaat hen eerder bij projecten betrekt. EVO vindt het dan ook een goede zaak dat de regionale dienst van Rijkswaterstaat in Noord-Brabant een regulier overleg heeft geĂŻntroduceerd met het bedrijfsleven. Dit zou volgens de verladersorganisatie ook in de rest van Nederland uitgerold moeten worden.