Royal Haskoning


Royal Haskoning "Trialogue" Sessie op het Wereld Water Forum een groot succes

24-3-2009
Harry Keereweer addresses the trialogue session

Nijmegen/Istanbul 22 maart 2009 - Nederland was goed vertegenwoordigd bij het 5de Wereld Water Forum in Istanbul. En Royal Haskoning was erbij! Het Vijfde Wereld Water Forum, en met name de Trialogue Sessie, vormden de climax van een maandenlange voorbereiding.

De Trialogue Sessie is bedoeld om overheden, wetenschap en samenleving bij elkaar te brengen en daarmee overstromingsrisico's (en de processen hierbij) beter in beeld te brengen en te managen. In het kielzog van kroonprins Willem Alexander en Staatssecretaris Tineke Huizinga praatten waterschappers, wetenschappers en andere (buitenlandse) deskundigen over uitdagingen en - vooral - oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek.

Margareta Wahlstrom addresses the Trialogue session The Trialogue Panel

De sessie werd geopend door Margareta Wahlstrom, assistent-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gevolgd door een bijdrage van Harry Keereweer, Gedeputeerde van de Provincie Gelderland. Royal Haskoning divisiedirecteur Tom Smit faciliteerde de discussie tussen een deskundig panel en de zaal.

Het werd een hele interactieve sessie. Veel ervaringen werden uitgewisseld en aanbevelingen geformuleerd voor een betere co-productie om overstromingsrampen te voorkomen en mogelijke gevolgen te beperken. Harry Keereweer vertelde over hoe er in Gelderland wordt gewerkt aan een systeem om overstromingen te voorspellen en te komen tot een adequate respons. Natuurlijk zijn er aanzienlijke verschillen met landen als Sri Lanka en Myanmar,, maar ook hier wordt gezocht naar een betere samenwerking om op dergelijke rampen zoveel mogelijk te kunnen anticiperen en de gevolgen te beperken.

Discussions during the trialogue session

Het is precies deze uitdaging die Royal Haskoning het afgelopen jaar heeft opgepakt.
In december bracht Royal Haskoning vertegenwoordigers uit Jakarta en Ho Chi Minh City samen met deskundigen uit Rotterdam en New Orleans. Ook tijdens deze dialogen bleek dat het vooral gaat om samenwerking. De kennisuitwisseling is belangrijk om lessen te trekken voor strategieën en oplossingen in het licht van klimaatverandering.

Signing the trialogue statement

Op basis van deze ervaringen en resultaten, roept Royal Haskoning betrokkenen en deskundigen op verder te praten en na te denken over hoe kwetsbare delta's en steden zich beter kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Op de website www.deltadialogues.com brengt Royal Haskoning ervaringen bij elkaar om te komen tot praktische en toepasbare instrumenten voor breed gedragen strategieën en oplossingen.