Rechtbank 's-Hertogenbosch


Advocaat-generaal veroordeeld wegens ambtsmisbruik

âs-Hertogenbosch, 24 maart 2009 â De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft een 59-jarige advocaat-generaal van het ressortsparket Arnhem veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van 200 uren.

Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat -kortgezegd- de advocaat-generaal tegen betaling informatie heeft vergaard voor een ander. Bovendien maakte hij valse papieren op en diende hij een valse claim in bij een verzekeringsmaatschappij.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zich in ruil voor geld heeft laten verleiden om uit hoofde van zijn functie bevoegdheden in te zetten voor privédoeleinden. Daarnaast heeft hij drie frauduleuze delicten gepleegd, vermoedelijk uit puur eigen financieel gewin. De rechtbank overweegt: âIn zijn algemeenheid wordt door ambtelijke corruptie en ambtelijke fraude het vertrouwen dat de samenleving in de integriteit van overheidsdienaren mag hebben in ernstige mate geschaad. De betrokkenheid van een hooggeplaatste rechterlijk ambtenaar bij dergelijke feiten levert een aanzienlijke bijdrage aan een negatieve beeldvorming van het rechterlijke apparaat en draagt bij aan het toenemend wantrouwen van de burger ten opzichte van de overheid als geheel. Juist van verdachte, die jarenlang dergelijke strafbare feiten vanuit zijn functie heeft bestreden, had een ander handelen mogen worden verwacht.â

Uit een rapport van een psychiater blijkt dat man lijdt aan een angststoornis en dat de gepleegde strafbare feiten hem in enigszins verminderde mate moeten worden toegerekend.

LJ Nummer

BH6954

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 24 maart 2009 Naar boven