Gemeente Beek


Dag van de leerplicht 2009 Het lagerhuisdebat

Voor de zesde maal heeft het Regionaal Bureau Leerplicht Westelijke Mijnstreek deelgenomen aan de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema: School? Bekijk teens anders! Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook heel erg leuk. Kinderen hebben het recht om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. In het kader van dit thema zijn er drie lagerhuisdebatten gehouden, waaraan 130 leerlingen hebben deelgenomen.

Jury Op woensdag 11 maart 2009 heeft het eerste lagerhuisdebat plaatsgevonden met de leerlingen van havo-4 en vwo-4 van het Graaf Huyn College. Wethouder Berry van Rijswijk leidde het debat en zorgde ervoor dat de leerlingen goed met elkaar in debat gingen. De leerlingen van het Graaf Huyn College werden onderworpen aan een aantal stellingen, zoals: Iedereen spijbelt wel eens! Als de les interessant genoeg is, wordt er niet gespijbeld. Om kinderarbeid te voorkomen moet er in alle landen een leerplichtwet komen. De leerlingen waren voorbereid en gingen met elkaar de discussie aan. Naast de leerlingen was er ook een forum, dat verheldering bood bij onduidelijkheden. Aan het einde van het debat werd door de jury de beste debater uitgekozen. De leerlingen hadden het allemaal goed gedaan, maar uiteindelijk was er maar een winnaar: Bram Muns.

Lagerhuisdebat Op 16 maart 2009 vond het tweede Lagerhuisdebat plaats. In de raadszaal van het stadhuis te Stein namen de leerlingen van twee Atheneum-5 klassen van SG Groenewald deel aan het debat. De leerlingen hadden tijdens de les aandacht besteed aan leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Mede hierdoor waren de leerlingen goed voorbereid en wisten hun mening goed te verwoorden. Er werd tijdens het debat goed nagedacht over het doel en het belang van de leerplichtwet. De leerlingen van SG Groenewald werden onderworpen aan stellingen, zoals: Door school heb ik veel vrienden. Een geregeld schoolbezoek vermindert criminaliteit onder jongeren Het debat werd geleid door de burgemeester Anton Barske en ook hier weer was er een forum, dat verheldering bood bij onduidelijkheden, en een jury, die de beste debater uitkoos, aanwezig. Maarten Koek werd deze dag uitgeroepen tot beste debater.

Lagerhuisdebat Op 18 maart 2009 waren de leerlingen van het DaCapo College aan de beurt om deel te nemen aan het lagerhuisdebat. Opnieuw leidde wethouder Berry van Rijswijk dit debat. De wethouder wist de leerlingen te prikkelen met zijn vragen. En door de leerlingen werd er actief deelgenomen. Niet iedereen kwam aan het woord, maar men liet elkaar uitspreken en luisterden goed naar elkaar. Ook het forum kwam aan het woord. Zo werd de leerplichtambtenaar gevraagd wat de functie is van een leerplichtambtenaar. Het bijzondere aan dit forum was dat er een ex-voortijdig schoolverlater in zat. Hij vertelde aan de leerlingen van het DaCapo college hoe hij in het begin met een vmvo-diploma, maar zonder vervolgopleiding van school ging en uiteindelijk toch zijn startkwalificatie heeft behaald. Daarnaast was er weer een jury, die Roel van de Pol tot beste debater uitriep.

Tijdens deze lagerhuisdebatten werden leerlingen bewust gemaakt dat school niet alleen een plicht is, maar ook erg leuk is en veel voordelen met zich meebrengt, waaronder een goede toekomst.