Deelgemeente Osdorp Amsterdam



---

Winkelend publiek verrast door afvalorkest

24 maart 2009
In het kader van de landelijke Week van Nederland Schoon liepen afgelopen week kinderen gekleed in gele jassen en een prikstok in de hand door Osdorp. In de landelijke Week van Nederland Schoon zijn door het stadsdeel activiteiten georganiseerd voor de aanpak van zwerfafval. Tijdens de afsluiting zaterdag werden op het Osdorpplein de prikstokken ingeruild voor drumstokken.

Jaarlijks initiatief

De Week van Nederland Schoon is een jaarlijks initiatief waar gemeenten vrijwillig aan mee kunnen doen. Omdat rondslingerende rommel één van de grootste ergernissen is van bewoners, heeft stadsdeel Osdorp tal van activiteiten georganiseerd. Maandag 16 maart kregen alle leerlingen van groep 7 van de basisschool El Amien voorlichting over stadsreiniging. Daarna gingen zij met ouders, buurtbewoners en vrijwilligers de wijk in op zoek naar zwerfafval. Wethouder Marjo Teuling kwam langs om de berg zwerfafval weg te vegen.

Feestelijke afsluiting

Zaterdag werd de week feestelijk afgesloten op het Osdorpplein. Onder het mom `Afval, daar zit muziek in' kon iedereen meedoen met een drumsessie op kliko's, lege watertanks en ander (afval)materiaal. Met de ritmische begeleiding van de Osdorpse drumband KalentuRa, trommelden kinderen er samen met wethouder Teuling op los. Het winkelend publiek kon er niet omheen en trok naar het centrum van het plein om te kijken naar het afvalorkest. Daar kregen zij voorlichting over het project `Adopteer een Bak', waarvoor nieuwe bewoners zich hebben opgegeven.

Drummen op het Osdorpplein met KalentuRa - foto: Jaap Wals

Adopteer een Bak

Sinds vorig jaar kunnen bewoners in Osdorp zich aanmelden als adoptant van een ondergrondse afvalcontainer in hun buurt. Als er grof vuil, chemisch afval of ander afval dat er niet thuis hoort, bij de container is geplaatst, bellen zij het servicenummer 0800 265 8980. Het afval wordt dan zo snel mogelijk weggehaald. De ambassadeurs voor een schoon Osdorp zien het effect: 'Als er eenmaal ergens rommel ligt, wordt er meer bij gegooid. Zo gaat dat. Als je het een beetje bijhoudt, voorkom je dat het erger wordt'. Alle houders van een afvalbak zijn afgelopen week bedankt voor hun inspanningen met een bloemetje op hun woonadres.

Op deze pagina

Jaarlijks initiatief
Feestelijke afsluiting
Adopteer een Bak

---