Gemeente Geertruidenberg


Gemeente Geertruidenberg groener

Woensdagochtend 18 maart hebben alle groepen 5 van de basisscholen uit de gemeente Geertruidenberg deelgenomen aan de Boomfeestdag. In de drie kernen hebben de kinderen op een leuke manier kennisgemaakt met milieueducatie en in het bijzonder met bomen.

De Boomfeestdag werd in elke kern op een centrale plaats geopend door een wethouder. In Geertruidenberg werd dit gedaan door Louise Laurijssen, in Raamsdonksveer opende Antoon van den Enden deze feestelijke dag en in Raamsdonk hield Lida Verschuren een openingswoordje.

Na deze opening werden de kinderen in groepjes verdeeld en kregen zij een lesbrief. Met behulp van deze lesbrief konden zij twee bomen onderzoeken. Zo leerden ze bijvoorbeeld hoe je de dikte, de hoogte en de leeftijd van een boom kunt bepalen. Het laatste onderdeel van de Boomfeestdag was het planten van een schoolboom of -struik. In de buurt van de eigen school mocht iedere school onder leiding van enkele medewerkers van de buitendienst een boom of een aantal struiken planten.

In Raamsdonk was de Boomfeestdag dit jaar extra bijzonder, omdat hier het startsein werd gegeven voor het bomenstructuurplan. Het bomenstructuurplan `Eenheid in diversiteit' geeft het ideaalbeeld voor het bomenbestand in de gemeente aan. Een overzichtskaart toont de primaire en secundaire bomenstructuren in de gemeente die samen de hoofdstructuur vormen. Telkens wanneer er bouwplannen of reconstructiewerkzaamheden zijn binnen de gemeente, kan teruggegrepen worden op het bomenstructuurplan om te zien hoe belangrijk de bomen op een locatie zijn.

De kinderen hebben enthousiast meegedaan met zowel de lesbrief als het planten van de bomen en struiken. Het was een geslaagde ochtend.