ABVAKABO FNV

WAJONGERS vrezen fulltime bankzitter te worden

Minister Donner van Sociale Zaken vindt dat meer gehandicapte jongeren moeten doorstromen naar een reguliere baan. Slechts 9 % van de Wajongers (jongeren die al voor hun 18e jaar arbeidongeschikt worden en daarom tot hun 65ste een uitkering krijgen) heeft een baan bij een normaal bedrijf. 17 % werkt in de beschermende omgeving van de sociale werkplaats maar het overgrote deel, 76 % werkt helemaal niet. En dat wil de Minister veranderen. Laat er geen misverstand over bestaan, ook ik vind dit beschamende percentages.

En er is reden tot zorg, want het aantal Wajongers stijgt snel. Per maand komen er ongeveer duizend bij, twee keer zoveel als enkele jaren terug. Er komen vooral veel jongeren met gedrags- en psychische storingen bij. Ongeveer 180.000 Nederlanders zijn nu al vanaf hun 18e jaar arbeidsongeschikt verklaard. Als dat niet verandert, kan dat aantal tot 500.000 oplopen. Maar ja hoe los je dat op?

Je kunt wel bij wet regelen dat deze jongeren moeten doorstromen maar laten we eens naar de realiteit kijken. `Iedereen' vindt dat deze jongeren in een normale baan moeten werken, maar `niemand' wil ze hebben. Daarom is het plan van Donner volgens mij vooral een fantasieplan. Dat vindt ook het Platform VG, dat opkomt voor verstandelijk gehandicapten. De praktijk is nu eenmaal dat de meeste van deze jongeren hooguit de sociale werkplaats aankan. Als hen die mogelijkheid wordt ontnomen, dan zitten ze thuis. Dan zitten ze thuis op de bank met een uitkering.

Dus Minister, erken dat helaas een groot gedeelte van deze jongeren gewoon netjes in de WSW een plaats moet hebben. En voor al die andere jongeren die wel in een normale baan zouden kunnen functioneren, tja, misschien moet Donner dan maar gewoon werkgevers verplichten om ze in dienst te nemen.