Gemeente Voorschoten

onbespreekbaar

Nieuwe variant RijnlandRoute onbespreekbaar

Korte Vliet 20080206 Afgelopen week werd bekend dat de rijksoverheid nadenkt over een nieuwe variant voor de RijnlandRoute: de snelle verbinding tussen de Duin- en Bollenstreek en de A4 om het Valkenburgse Meer heen. Voorschoten en Wassenaar hebben hierop gezamenlijk een brief gestuurd naar de Minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings om de ontstane onrust onder de aandacht te brengen.

Onrust

In deze brief geven de gemeentes aan dat de informatie over de `buitenom variant' leidt tot grote ongerustheid en onduidelijkheid onder de inwoners van zowel Wassenaar als Voorschoten. Ook vinden de gemeentes dat deze variant de groene Rijksbufferzone ernstig aantast en de ecologisch zo belangrijke verbinding tussen het duingebied en het Groene Hart voorgoed beschadigt. Daarnaast staat de `buitenom variant' haaks op andere eerder vastgelegde uitgangspunten.

Niet in de MER

De Provincie Zuid-Holland heeft in februari van dit jaar de Startnotitie RijnlandRoute voor de trajectnota/MER vastgesteld waarin de te onderzoeken varianten en alternatieven zijn vastgelegd. De `buitenom variant' is eerder afgevallen en dus niet opgenomen. Belangrijke redenen om deze variant buiten beschouwing te laten, zijn de aantasting van de permanente Rijksbufferzone en het creëren van het gewenste woonmilieu in de nog te ontwikkelen locatie Valkenburg.

Verbeteren van bestaande wegen

De burgemeesters Staatsen van Voorschoten en Hoekema van Wassenaar dringen er bij de minister op aan de eerder gemaakte bestuurlijke afspraken snel uit te voeren. Dit zijn afspraken rondom het verbeteren van de wegverbinding tussen de A44 en Katwijk door een verdubbeling van de bestaande N206 tussen de A44 en Katwijk snel uit te voeren als eerste stap in het oplossen van de verkeersproblematiek.
* 24 maart 2009