Gemeente Stein


Training "Omgaan met agressie en geweld"

Steunpunt Vrijwilligerswerk Westelijke Mijnstreek heeft nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze workshop.

De Vrijwilligerscentrale Sittard-Geleen-Born en de Vrijwilligerscentrale Stein-Beek-Schinnen vormen samen het Steunpunt Vrijwilligerswerk Westelijke Mijnstreek. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk WM maakt deel uit van de welzijnsinstelling Partners in Welzijn. Bij het steunpunt kunt u terecht voor een breed scala aan activiteiten en producten op het gebied van vrijwilligerswerk.

Een van deze diensten is het scholingsaanbod voorjaar 2009 voor vrijwilligers. Door de financiële bijdragen van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen kunnen deze scholingsactiviteiten voor vrijwilligers worden aangeboden tegen sterk gereduceerd tarief.

Kijk regelmatig op onze website www.vrijwilligerswerk-wm.nl voor de meest actuele informatie over het aanbod, data en locaties.

Voor vragen of informatie over het scholingsaanbod kunt u contact opnemen met Mathilde Reijnders:
⢠Vrijwilligerscentrale Stein-Beek-Schinnen ï¨ 046-4288060 ⢠Vrijwilligerscentrale Sittard-Geleen-Born ï¨ 046-4575700

Training âOmgaan met agressie en geweldâ
Onze samenleving wordt steeds vaker opgeschrikt door verhalen over machtsmisbruik en geweld. Het schijnt een van de gevolgen van de verharding in onze samenleving te zijn.
Deze gebeurtenissen grijpen echter diep in in het leven van hen die dat overkomt.
Ook lang na zulke voorvallen kunnen slachtoffers nog te kampen hebben met allerlei psychosomatische klachten.
Ook binnen het verenigingsleven wordt men in toenemende mate geconfronteerd met dit gegeven. Onder invloed van alcohol en drugs of medicijnen, overschrijden mensen grenzen.
Vechtpartijen op het sportveld of in het jongerencentrum, sexuele intimidatie, pesten zijn waarmee men als vrijwilliger geconfronteerd kan worden.
En vaak is men er niet of onvoldoende voorbereid, als zulke zaken zich voordoen.

Een training âOmgaan met agressie en geweldâ, bereidt de deelnemer voor op situaties waarin sprake is van agressie en geweld. Het gaat dan niet alleen om fysiek geweld maar ook om verbaal geweld en machtsmisbruik.
Door het aanleren van specifieke deskundigheid en communicatieve vaardigheden in combinatie met fysieke vaardigheden, wordt het gevoel van mentale weerbaarheid bij de deelnemer bevorderd. Hierdoor is hij beter in staat om te reageren op situatie waarin sprake is van agressie en grensoverschrijdend gedrag.
Door in de cursus situaties te oefenen, technieken te trainen, de communicatieve vaardigheid te vergroten en grensoverschrijdend gedrag eerder te signaleren, is de deelnemer beter voorbereid op een dergelijke gebeurtenis in de praktijk. Soms kan men deze zaken niet voorkomen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een gepaste reactie een snelle verwerking bevordert.
Een training bestaat uit 6 lessen en bestaat uit een theoretisch en een fysiek gedeelte.
De training wordt gegeven in een gymzaal / leslokaal. De bijeenkomsten duren 2 uur per keer.

De training wordt op maat aangeboden en is afhankelijk van de vraag van de deelnemers.
Zo kan het accent in de aangeboden training verschuiven van meer individuele weerbaarheid naar meer op de organisatie toegespitste gevaarbeheersing.
De training wordt verzorgd door een gediplomeerd docent Weerbaarheid en Gevaarbeheersing en is aangesloten bij het landelijke register docenten Weerbaarheid en Gevaarbeheersing.

Er is een eigenbijdrage voor deze training van ⬠15 euro per persoon.

De workshop zal plaatsvinden (bij voldoende aanmelding) op: Data: Dinsdag 24 maart, Dinsdag 31 maart, Woensdag 8 april, Dinsdag 14 april, Woensdag 22 april en maandag 11 mei.
Tijd: van 19.30 uur t/m 21.30 uur.
Plaats: "MFC de Molenberg", Molenstraat 158 6191 KR te Beek.

U kunt zich aanmelden door een e-mail met vermelding van: naam van de organisatie waar u vrijwilligerswerk verricht, aantal deelnemers, naam en adres, telefoonnummer en e-mailadres te sturen naar: secretariaat@piw.nl