Partij van de Arbeid

Liberalisering postmarkt

24-03-2009 11:24

Vandaag stemt de Eerste Kamer over de liberalisering van de postmarkt. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen verliest TNT het laatste deel van haar monopolie. PvdA Eerste-Kamerlid dr. Joyce Sylvester schrijft voor pvda.nl waarom de PvdA-fractie voor deze liberalisering stemt.

'Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt een verdere stap gezet in een langdurig proces, dat met privatisering in 1988 is ingezet onder het Kabinet Lubbers (2). Er is sprake van een historisch moment omdat post in Nederland vanaf 1799 een monopolie van de nationale overheid is geweest. Europa maakt hier voor 2011 een einde aan en in Nederland bestaat dus de kans dat dit met ingang van 1 april aanstaande reeds plaatsvindt.

Het verlies van het monopolie van TNT betekent ruimte voor nieuwe toetreders; dat zijn onder andere SANDD en Selekt Mail maar het kunnen ook tal van andere bedrijven zijn. De zakelijke klanten krijgen meer keuzemogelijkheden en postdiensten worden goedkoper; ook voor goede doelen, verenigingen en het MKB. Het bezorgen van post wordt ook flexibeler. Immers, sommige brieven hoeven niet de volgende dag te worden bezorgd maar ergens voor bij voorbeeld het einde van de week.

Gezien het arbeidsintensieve karakter van de post is met de liberalisering echter alertheid geboden. Het risico is, dat met liberalisering een race to the bottom plaatsvindt op het gebied van de arbeidsvoorwaarden. Het schrikbeeld is, dat bezorgers tegen een schamel stukloon in weer en wind met eigen vervoer post moeten rondbrengen, zelfs zonder verzekerd te zijn. Zulke wantoestanden dienen in Nederland niet te worden getolereerd. Hier moet helder en zonder omhaal tegen worden opgetreden. De liberalisering mag aan de ene kant niet ten koste gaan van de werknemers in de postsector en aan de andere kant wordt het tijd om de private monopoliepositie van TNT op te heffen om zo tot lagere prijzen te kunnen komen.

Daarom is het goed,dat de bonden en de sector in het afgelopen jaar onder druk van de liberalisering van de markt zijn gekomen tot een zogenaamd ingroeimodel; minstens 80 procent van de werknemers van de nieuwe bedrijven moet binnen 3,5 jaar na de opening van de postmarkt een arbeidsovereenkomst hebben. Partijen gaan regelen aan welke ingroei de bedrijven zijn gehouden. Duidelijk wordt gemaakt op welke wijze de ingroei naar arbeidsvoorwaarden in de postmarkt gaat verlopen.

Immers, als dit niet waterdicht is komen de toekomstige arbeidsvoorwaarden bij de nieuwe toetreders in gevaar. Maar ook de huidige arbeidsvoorwaarden bij TNT komen onder druk te staan. TNT heeft al laten weten, dat een niet waterdichte CAO kan betekenen dat 15.000 banen bij TNT op de tocht komen te staan. Na de liberalisering dient ook TNT te overleven en het bedrijf kan noodgedwongen ook kiezen voor concurrentie op arbeidsvoorwaarden zoals dat elders in de sector reeds gebeurd. Onlangs hebben de vakbonden juist afgesproken om de postbodes vanaf 1 april 15 procent minder salaris te geven. Een offer waarmee bij TNT de werkgelegenheid op de langere termijn juist wordt behouden. Natuurlijk moet er de mogelijkheid zijn om voor de opvulling en de flexibiliteit met een maximum van een aantal kleine contracten te werken. Daarvoor is 20 procent voorzien. Dan moet wel gegarandeerd zijn dat ook in die omstandigheden ten minste het minimumloon en vakantietoeslag wordt betaald. Het verder geven van invulling aan het ingroeimodel is aan de sector en de bonden.

Het zal duidelijk zijn, dat met de liberalisering een race to the bottom op het gebied van de arbeidsvoorwaarden moet worden voorkomen en dat gegarandeerd moet worden dat er in de sector op termijn tenminste voor 80% op arbeidsvoorwaarden wordt gewerkt. Zekerheid hieromtrent wordt verkregen door de Regering die dit ingroeimodel met een stok achter de deur ondersteunt. Het bedrijf dat zich niet houdt aan het ingroeimodel is verplicht tot het sluiten van een arbeidsovereenkomst met alle postbezorgers. Langs die weg wordt in de toekomst op een adequate en effectieve wijze een race to the bottom voorkomen. De Regering kan altijd ingrijpen, mochten de bonden en de sector zich niet aan de afspraken houden.

In een zich veranderende wereld heeft post en de baan van de postbode door o.a. de komst van sorteermachines een andere plaats gekregen, dat zal niemand betwisten. Ook door e-mailverkeer nemen volumes af. Deze veranderingen raken de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in deze sector. Nu het ingroeimodel door de bonden en de sector wordt ingevuld en de Regering een stok achter de deur heeft om in te grijpen wordt voorkomen dat er na liberalisering concurrentie plaats vindt op de arbeid.

Met de liberalisering van de post wordt een aantal doelen bereikt: Nederland geeft uitvoering aan de Europese Richtlijn die in de postsector liberalisering voorschrijft, Nederland is een privaat monopolie armer en Nederland raakt het stukloon in de postsector kwijt. Met dit in het achterhoofd stemt de Eerste Kamer fractie van de PvdA voor de liberalisering van de postmarkt.'

Dr. Joyce Sylvester
Eerste Kamerlid PvdA