Gemeente Overbetuwe


Kunstgras voor voetbalvereniging Spero

---

Het College van B&W heeft 17 maart de notitie âKunstgras bij voetbalverenigingen gemeente Overbetuweâ vastgesteld en wil deze ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorleggen. Op basis van deze notitie is de notitie âKunstgrasvelden bij Speroâ geschreven. Ook deze notitie is door het college vastgesteld en zal nu worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Indien de raad akkoord gaat met beide notities, worden de huidige trainingsvelden van voetbalvereniging Spero vervangen door twee kunstgrasvelden.

Kunstgras bij voetbalverenigingen

Tot nu toe gaat de gemeente bij het accommodatiebeleid voor voetbalverenigingen uit van aanleg en onderhoud van natuurgras. Bij de voetbalsport neemt echter de laatste jaren het gebruik van en de vraag naar kunstgrasvelden toe. Mede naar aanleiding van een verzoek om kunstgrasvelden door voetbalvereniging Spero, stelt het college de gemeenteraad nu voor om binnen het huidige Subsidie- Tarieven- en Accommodatiebeleid (STA-beleid) aanvullende uitgangspunten op te nemen voor aanleg en onderhoud van kunstgrasvelden. Deze uitgangspunten staan verwoord in de notitie âKunstgras bij voetbalverenigingen gemeente Overbetuweâ en gaan over de beschikbare ruimte, inbreiding, multifunctioneel gebruik en financiële aspecten. Op basis van de notitie kan ieder verzoek van een voetbalvereniging om kunstgras worden beoordeeld.

Kunstgras bij Spero

Sportvereniging Spero in Elst groeit de laatste jaren sterk en heeft daardoor in de nabije toekomst te weinig capaciteit voor de trainingen en wedstrijden van alle teams. Dat knelt extra omdat de huidige twee trainingsvelden nu in slechte staat van onderhoud verkeren. De vereniging heeft bij de gemeente extra aandacht gevraagd voor dit probleem.

Volgens het huidige gemeentelijke STA-beleid heeft Spero nu recht op groot onderhoud aan de trainingsvelden, maar komt de vereniging pas in 2011 in aanmerking voor uitbreiding van de accommodatie met een extra veld.
Er zijn vier scenarioâs onderzocht en getoetst aan de notitie âKunstgras bij voetbalverenigingen gemeente Overbetuweâ. Op basis van dit onderzoek kiest het college ervoor om nu vervroegd twee kunstgrasvelden aan te leggen. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat Spero de meerkosten van het tweede kunstgrasveld betaalt (het verschil tussen de aanlegkosten van het tweede kunstgrasveld en de kosten voor groot onderhoud van het natuurgrastrainingsveld). Het college geeft dus niet de voorkeur aan het renoveren van de twee natuurgrastrainingsvelden en de aanleg van een nieuw natuurgrasspeelveld waarop de vereniging in 2011 aanspraak kan maken. De bespelingcapaciteit van een kunstgrasveld is veel hoger dan een natuurgrasveld. Met twee kunstgrasvelden krijgt Spero in het gebruik effectief de beschikking over een equivalent van vier natuurgrasvelden. Daarmee kan ook de krapte op de wedstrijdvelden worden opgelost en biedt dit mogelijkheden voor meervoudig gebruik (bijv. voor schoolsport).
De investeringskosten van het collegevoorstel bedragen ⬠529.500,-

Het raadspresidium agendeert het collegevoorstel waarschijnlijk voor de commissie- en raadsvergadering in april aanstaande.

Â

Â

Â

Â