Gemeente Overbetuwe


Aftrap voor een nieuwe Woonvisie Overbetuwe

---

De gemeente Overbetuwe staat aan de vooravond van een nieuwe woonvisie. Deze woonvisie verwoordt de ambities voor de komende vijf tot tien jaar.
Tijdens het woonforum op 19 februari jl. werd daarvoor de aftrap gegeven.
Uit interviews tussen vertegenwoordigers van de gemeente en partijen die mede verantwoordelijk zijn voor het wonen in de gemeente (bewoners, corporaties, projectontwikkelaars) kwamen aandachtspunten voor de nieuwe woonvisie aan het licht.

Betaalbaarheid

Betaalbaarheid was een veelvuldig terugkerend onderwerp van debat. Dat dit een thema voor de woonvisie is, staat dan ook niet ter discussie. Het debat spitste zich toe op dilemmaâs die een rol spelen bij afstemming van vraag en aanbod, zoals: Zetten we in op doorstroming of op het toevoegen van nieuwe betaalbare woningen? Klopt het dat er in het aanbod een gat zit bij koopwoningen rond de 2 ton? In hoeverre zijn we bereid om kwaliteitseisen los te laten ten gunste van de prijs van een woning? Is de gemeente bereid genoegen te nemen met minder grondopbrengst? Zowel de bouwers als de gemeente geven blijk van bereidheid tot discussie over deze vragen.

Doelgroepen

Starters en senioren zijn belangrijke doelgroepen. âStarters moeten de kans krijgen in Overbetuwe te blijven wonenâ, al zullen niet alle starters in Overbetuwe blijven wonen. Ze gaan â al dan niet tijdelijk â naar elders voor een opleiding of werk. Starters die wel willen blijven, vinden lastig een woning naar wens. Aandacht hiervoor is nodig.
Overbetuwe vergrijst. Veel senioren willen gewoon in de huidige woning blijven wonen. Ook is er vraag naar grondgebonden wonen, vanwege minder onderhoud aan huis en tuin, of vanwege een eventueel toekomstige zorgvraag.
Aantrekkelijk aanbod kan er toe leiden dat eengezinswoningen vrij komen voor andere woningzoekenden. Dit is een belangrijk item voor de woonvisie.
Een vraag die werd gesteld was of er ook hoger gebouwd gaat worden als er weinig ruimte beschikbaar is en woningen ook betaalbaar moeten zijn.
Meningen daarover verschillen : Van âja, twee lagen mag bestâ tot âwaarom niet 15 hoog?â Dit laatste om de natuur te sparen en tegelijkertijd het aantal woningen uit te breiden. Natuurlijk is er een verschil tussen Elst en de kleine kernen. Toch zijn er nog wel wat woorden nodig om dichter tot elkaar te komen.
Voor de concrete invulling is maatwerk nodig: in gesprek met de senioren in de kernen. De Dorpsraad Driel, bijvoorbeeld, wil zich daar al wel voor inzetten.

Versnelling van nieuwbouw

In alle debatten klonk ook door dat een versnelling van nieuwbouw nodig en mogelijk is. Winst is te behalen door minder te âpratenâ, openheid van zaken te geven en sneller te concluderen waar wel en waar geen overeenstemming over bestaat. Ook is flexibiliteit nodig om te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden.

Zowel de gemeente als de bouwers kregen het vuur aan de schenen gelegd. Snellere besluitvorming, niet verschuilen achter raad, college of procedures. Openheid van zaken geven en oog hebben voor elkaars posities. âPartijen moeten bereid zijn om elkaar niet het vel over de oren te halen wat de grondprijs betreft en genoegen te nemen met normale winstmarges.â De aanwezige corporaties en projectontwikkelaars knikken instemmend, net als wethouder Walraven.

De uitkomsten van het debat worden meegenomen in het verdere proces.

Ook wordt een analyse gemaakt van de woningmarkt en zullen kaders worden geformuleerd. Nadat de gemeenteraad zich hierover heeft uitgesproken, wordt de visie uitgewerkt in concrete doelen en maatregelen.
Na de zomer van 2009 wordt weer een woonforum georganiseerd, waarin dan het concept voor de woonvisie voorligt.

Â