Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


24 mrt 2009

Keet De Blokhut in Zwartsluis blijft open

Het verzoek van het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) om keet De Blokhut in Zwartsluis te sluiten, is door de gemeente Zwartewaterland afgewezen. Over deze keet is een hoorzitting gehouden, waarbij bleek dat volgens de gemeente De Blokhut niet vergunningplichtig is in het kader van Drank- en Horecawet.

Toetsing aan het ketenbeleid wees uit dat er bij De Blokhut sprake is van een `verlengde huiskamersituatie', omdat het aantal bezoekers beperkt blijft tot circa 16 jongeren en er niet in strijd met de Drank- en Horecawet wordt gehandeld. Met De Blokhut vindt wel een gesprek plaats over brandveiligheid en alcoholgebruik.

Last onder dwangsom
Een andere keet in de gemeente Zwartewaterland kreeg onlangs wel een last onder dwangsom opgelegd. Dit houdt in dat wanneer er in het komende jaar een overtreding van de Drank- en Horecawet wordt geconstateerd er een geldsom zal worden gevorderd.

Bij deze keet bleek het bij toetsing aan het Ketenbeleid wel om een zogenaamde commerciële keet te gaan. Er komen regelmatig veel bezoekers en er wordt alcoholhoudende drank verkocht. Er kan dan niet meer gesproken worden van een zogenaamde 'verlengde huiskamer'. Hiervoor mogen volgens het gemeentelijke beleid maximaal 30 bezoekers aanwezig zijn. Dit aantal wordt in de betrokken keet regelmatig flink overschreden.