Hulpverleningsdienst Groningen


Nederlanders onderschatten gevaar tuberculose

Gepubliceerd: 24 maart 2009, 11:47

Nederlanders onderschatten de omvang en ernst van tuberculose in eigen land en in de wereld nog steeds. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO naar het gevaar van tuberculose in opdracht van KNCV Tuberculosefonds. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim 9 miljoen mensen tuberculose. Nederland telde in 2008 957 tuberculosepatiënten, waarvan 84 in de provincie Groningen. Tuberculose is dan ook geen ziekte van vroeger zoals velen denken maar een ziekte van nu. Aandacht voor tuberculose is daarom hard nodig.

Tuberculose in Nederland In Nederland zetten GGD-en en ziekenhuizen zich in om tbc-patiënten op te sporen en te behandelen. Het aantal tbc-patiënten is de afgelopen tien jaar sterk gedaald, tot en met 2007 gemiddeld met 4% per jaar. Het aantal patiënten met een besmettelijke longtuberculose daalde iets meer. In 2008 was bijna tweederde van de tbc-patiënten geboren in het buitenland. Bijna één op de vier patiënten (23%) werd in 2008 door de GGD-en opgespoord. In 2007 werd 87% van de tuberculosepatiënten succesvol behandeld zodat voor het eerst het streefcijfer van de WHO (85%) is bereikt. De sterfte aan tuberculose in Nederland is vrij constant en relatief laag (ongeveer 20 personen per jaar), maar gemiddeld sterft toch nog 1 op de 50 tbc-patiënten aan de ziekte. Personen met een verminderde weerstand en 65-plussers hebben de grootste kans om aan tuberculose te overlijden.

Lancering campagne: Stop TBC Ondanks de daling van het aantal tbc-patiënten de afgelopen tien jaar in Nederland is tuberculose naast aids en malaria nog steeds de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Om aandacht te vragen voor tuberculose en het feit dat tuberculose door vroegtijdige opsporing en juiste behandeling volledig kan genezen, lanceert KNCV Tuberculosefonds op 24 maart een fondsenwervende campagne met de titel: "Stop TBC". Meer informatie: www.stoptbc.nl.

Wereld Stop Tuberculose Dag In de 19e eeuw is de tuberkelbacil ontdekt op 24 maart. Deze datum wordt dan ook gehanteerd om stil te staan bij de ernst van de ziekte tuberculose. In Nederland gebeurt dat door KNCV Tuberculosefonds en de GGD-en.