Gemeente Halderberge


Commissaris der Koningin opende nieuwe gemeentehuis (16 maart 2009)

Afbeelding bij bericht

Fontein symbool voor gemeente(huis)

Op 13 maart 2009 opende de Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen, het nieuwe gemeentehuis van Halderberge. Zij deed dat door, met een druk op de knop, de fontein op het voorplein van het gemeentehuis in werking te stellen. De genodigden in de afgeladen raadzaal konden dit volgen via twee grote videoschermen.

De fontein is opgebouwd uit vijf ronde hardstenen platen. Elke plaat vertegenwoordigt een van de vijf kernen die samen de gemeente Halderberge vormen. De namen van de kernen zijn in de randen van de platen uitgehouwen. De grootte van elke plaat hangt samen met het aantal inwoners van elke kern. De grootste plaat stelt Oudenbosch voor; de kleinste Stampersgat. De platen zijn op verschillende hoogtes aangebracht. De hoogte is afhankelijk van het aantal inwoners van de kern. De platen zijn net zo gesitueerd als de ligging van de kernen binnen de gemeente. Als je met je gezicht naar het gemeentehuis staat herken je van links (west) naar rechts (oost): Stampersgat, Oud Gastel, Oudenbosch, Hoeven en Bosschenhoofd.

Uit elke plaat spuit water dat zich verspreid over de andere platen en dan in de onderliggende vijver verzameld. Het water staat symbool voor de gemeenschappen van de afzonderlijke kernen. Dit om aan te geven dat de gemeente Halderberge wordt gevormd door de inwoners van de vijf kernen die samen Halderberge vormen. Anders gezegd: het bruist in Halderberge van de activiteit.

De fontein is in eigen beheer ontworpen door Ton van Agtmaal. Hij is medewerker gebouwenbeheer bij de gemeente Halderberge, maar is nauw betrokken bij de bouw van het gemeentehuis. Dat er een fontein zou komen was al vroeg bekend. De architect had deze bij het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis en het daarbij behorende voorplein ingetekend. Maar hoe die er precies uit zou komen zien wist nog niemand. Ton van Agtmaal begreep al snel dat de fontein symbool moest staan voor Halderberge. Zoals bekend is Halderberge een fusiegemeente die 12 jaar geleden ontstond uit de voormalige gemeenten Hoeven, Oudenbosch en Oud en Nieuw Gastel. Vanaf de oprichting van Halderberge in 1997 tot de bouw van het nieuwe gemeentehuis was de gemeente gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Oudenbosch. Het nieuwe gemeentehuis aan de Parklaan is dus het eerste voor Halderberge ontworpen gemeentehuis. In de loop van 12 jaren Halderberge had men geleerd dat de kracht van de gemeente Halderberge gevormd wordt door de inwoners van de vijf gemeenschappen. Met dat voor ogen kwam Ton op het idee de plattegrond van Halderberge gestileerd weer te geven in de fontein door vijf ronde platen met elk een eigen spuitmond. De uitwerking van dat idee vergde overigens nog heel wat pas- en meetwerk. Een goed ontwerp is een ding, maar de technische uitvoering moet perfect zijn. Gelukkig ondervond hij daarbij de hulp van


* Steenhouwerij W. van Peer uit Sprundel, die de ronde platen heeft gemaakt;

* Bouwmeester Metaal uit Oudenbosch, die de roestvrijstalen constructie fabriceerde;

* Aquaned uit Rucphen die verantwoordelijk is voor de waterbehandelingsapparatuur;

In samenwerking met deze partners kwam een aansprekende en technisch goed functionerende fontein tot stand die nu al symbool staat voor de gemeente Halderberge en haar nieuwe gemeentehuis.

fontein Halderberge
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 24/03/2009