Gemeente Appingedam

Inzamelen kunststofafval

In Nederland zijn er afspraken gemaakt tussen de overheid en de verpakkingsindustrie over de product aansprakelijkheid. In het kort komt het hier op neer dat een producent verantwoordelijk is voor zijn product, dus ook als het product afval is geworden.

In veel gemeenten in Nederland wordt kunststofafval sinds kort apart ingezameld.

De gemeenten Appingedam en Delfzijl brengen het restafval, inclusief het kunststofafval net als andere Groningse gemeenten, naar de scheidingsfabriek VAGRON in Groningen.

Sinds vorig jaar wordt daar het kunststof door een speciale machine (infrarood) gescheiden. Het rendement wat hiermee wordt gehaald is 85%.

De gemeente scheidt dus achteraf het kunststofafval. Deze wijze van afvalscheiding is goedgekeurd door het Ministerie van VROM.

Voordeel is dat de gemeente niet een aparte route hoeft te rijden voor het inzamelen van kunststofafval en de inwoners het kunststof niet apart hoeven te bewaren. Het kunststofafval kan gewoon in de minicontainer.

Ter informatie: Ervaringcijfers van andere gemeenten - bij het apart inzamelen van kunststof door de reinigingsdienst wordt een rendement gehaald van maximaal 60%. (60% van de aanwezige kunststof wordt apart ingezameld.)

Gewijzigd op: 24-03-2009