CBP treedt op tegen onrechtmatig verzamelen persoonsgegevens op sites

24/03/2009 13:11

College bescherming persoonsgegevens (CBP)

Persbericht, 24 maart 2009

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) deed onderzoek naar www.zikle.nl, een sociale netwerksite voornamelijk gericht op jongeren onder de zestien jaar, die bezoekers een profiel laat aanmaken met allerlei persoonsgegevens. Het CBP stelde vast dat de websitehouder deelnemers aan het netwerk onvoldoende informatie gaf over de doeleinden van het verzamelen en verwerken van de persoonsgegevens en te weinig beveiligingsmaatregelen nam om de risico's van publicatie van deze gegevens op internet te beperken. Ook liet hij na leden onder de zestien jaar er op te wijzen dat toestemming van hun ouders is vereist voor verwerking van hun persoonsgegevens. Het CBP concludeerde dat de websitehouder door zijn wijze van verzamelen en publiceren van persoonsgegevens in strijd handelde met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Omdat de websitehouder onvoldoende maatregelen nam na toezending van de onderzoeksbevindingen heeft het CBP hem onder meer gesommeerd de profielpagina's standaard af te schermen voor anderen en voor zoekmachines totdat een lid expliciet een keuze over de mate van afscherming heeft gemaakt. Hierna maakte de websitehouder de geconstateerde onrechtmatigheden ongedaan, waardoor het CBP geen aanleiding zag verdere maatregelen te nemen.

De websitehouder van www.jiggy.nl gebruikte een spelletje genaamd 'Coco Banana' om bezoekers van de site te bewegen emailadressen van derden op te geven in ruil voor extra speelbeurten. Die derden hadden

hiervan geen weet en kregen ongevraagd emails toegezonden. Zolang mensen niet weten dat bedrijven hun persoonsgegevens gebruiken, kunnen zij bepaalde rechten ook niet uitoefenen, zoals het recht om verwijdering of correctie van hun gegevens te vragen. Het CBP deed ook onderzoek naar deze praktijk en concludeerde dat de websitehouder in strijd met de Wbp handelde omdat hij emailadressen van derden verzamelde met als doel hen emails te versturen zonder dat de betrokkenen hiervoor toestemming hadden gegeven. Ook wees hij jongeren onder de zestien jaar er niet op dat toestemming van hun ouders is vereist voor verwerking van hun persoonsgegevens. Naar aanleiding van de onderzoeksbevindingen heeft de websitehouder het spel 'off line' gehaald. Omdat de geconstateerde onrechtmatigheden zijn weggenomen neemt het CBP geen verdere maatregelen.

CBP-richtsnoeren publicatie persoonsgegevens op internet

Het CBP publiceerde in december 2007 de definitieve 'Richtsnoeren voor publicatie van persoonsgegevens op internet'. In de richtsnoeren werd onder meer speciale aandacht besteed aan privacy van jongeren op het internet. Het CBP kondigde bij publicatie van de richtsnoeren aan ook te gaan handhaven. De toezichthouder gaf hierbij aan criteria te hanteren zoals de ernst van de overtreding, de mate van concreetheid van de aanwijzingen, een inschatting van de juridische haalbaarheid en de verwachte preventieve werking die van handhaving in een specifiek geval zal uitgaan. Het CBP heeft de bevoegdheid een last onder dwangsom opleggen bij overtreding van de Wbp.





http://www.cbpweb.nl/

http://www.cbpweb.nl