Partij voor de Dieren


Europees verkiezingsprogramma Partij voor de Dieren


Als enige partij beziet de Partij voor de Dieren de huidige crises op het gebied van klimaat, voedsel, biodiversiteit, diergezondheid, energie en economie in samenhang en draagt ze oplossingen aan in Europees verband. De kredietcrisis kost éénmalig 0,7 biljoen euro en de kap van het regenwoud jaarlijks (structureel) tussen de 1,5 en 4 biljoen. Toch lijkt de zittende politiek niet verder te kunnen kijken dan de kredietcrisis en worden regeringsleiders het al niet eens over de meest basale oplossingen daarvoor.
Het Europese partijprogramma van de Partij voor de Dieren is het enige programma dat aansluit bij de wens van 72% van de kiezers die willen dat de klimaatcrisis minstens zoveel aandacht krijgt als de kredietcrisis.

Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren luidt `Europa: er zijn grenzen'. Grenzen aan economische groei, grenzen aan vervuiling, grenzen aan dierenleed en grenzen aan overconsumptie. Wil Europa bewijzen wat het waard is, dan zal het roer 180 graden om moeten. Het model waarin de marktposities en andere korte termijnbelangen van de individuele lidstaten centraal staan, moet van tafel. Dat betekent een ambitieus klimaatpakket, werkelijke solidariteit met de armsten in de wereld, een beter dierenwelzijn en harde afspraken over het behoud van biodiversiteit.

Speerpunten Partij voor de Dieren in Europa

* De grootschalige bio-industrie is funest voor mens, dier en milieu. De Europese landbouw moet diervriendelijk, duurzaam, kleinschalig en regionaal worden.

* Het gesleep met dieren in dagenlange veetransporten is onacceptabel. Diertransporten moeten worden beperkt tot maximaal twee uur.

* Grootschalige uitbraken van dierziekten kunnen niet worden opgelost door het massaal doden van gezonde dieren. Europa mag wat ons betreft geen gezonde dieren meer doden tijdens uitbraken.
* Een gezondere levensstijl met minder vlees is niet alleen goed voor dieren, maar leidt volgens het Planbureau voor de Leefomgeving ook tot een besparing van 50% op de kosten voor het mondiale klimaatbeleid. En het kost niets. Europa moet daarom volop inzetten op duurzame consumptie: plantaardig en diervriendelijk.

* Voor barbaarse tradities is in een beschaafd Europa geen plaats. Stierengevechten, foie gras en onverdoofde rituele slacht moeten worden verboden.

* Zwerfdieren mogen niet langer behandeld worden als oud vuil. Er moeten goede opvangmogelijkheden komen en programma's om de verdere voortplanting van zwerfdieren te voorkomen.
* Experimenteren op levende dieren is moreel verwerpelijk. Dierproeven moeten zo snel als mogelijk is beëindigd worden. Proefdiervrije wetenschap wordt de norm en alternatieven voor dierproeven flink gestimuleerd.

* Genetisch geknutsel met planten en dieren vormt een grote bedreiging voor onze toekomst. De Partij voor de Dieren wil een gentechvrij Europa.

* Europa moet stoppen met de overbevissing en vervuiling van de zeeën. Een netwerk van zeereservaten is daarbij onontbeerlijk.
* Natuur moet de ruimte krijgen! Er moet vaart gemaakt worden met een groot, Europees natuurnetwerk waarin dieren zich vrij kunnen bewegen en natuurlijke evenwichten kunnen ontstaan. Het jachtgeweer speelt bij de totstandkoming van die evenwichten géén rol.

* `Schoon, veilig en 100% duurzaam' moet het credo zijn van het Europese energiebeleid: zon, wind en waterkracht moeten in de plaats komen van kernenergie, kolencentrales en opslagvelden voor CO2.

* Europa werkt alleen als haar democratie op orde is. Te beginnen bij initiatiefrecht voor het Europees parlement, deugdelijke controle op de Europese ministerraad en de Europese Commissie.
* Burgerrechten en de bescherming van privacy zijn kernwaarden in een democratische rechtsstaat. Aan deze fundamentele rechten mag niet worden getornd. Ook niet onder het mom van terrorismebestrijding.

Download hier het hele programma
Zie het origineel