Nederlandse Politiebond


Npb betreurt overhaaste invoering taser

De NPB betreurt de ingebruikname van de Taser zonder gedegen overleg over deze maatregel met de vakbonden. Vanaf 1 mei aanstaande mogen arrestatieteams van politie en marechaussee het stroomstootwapen gebruiken tegen vluchtende verdachten en in levensbedreigende situaties.

Normaal gesproken hebben de landelijke politiebonden medezeggenschap over de geweldsmiddelen waarmee politieambtenaren uitgerust worden. In dit geval heeft de minister van BZK eenzijdig besloten tot een proef met 26 exemplaren van de Taser.

Risico's
De NPB heeft nog de nodige vragen over de risico's die het gebruik van de Taser met zich meebrengt. De inzet van dit wapen heeft in het buitenland, met name de Verenigde Staten, meer dan eens een fatale afloop gehad. Afgelopen weekend nog overleed in de staat Michigan een 15-jarige jongen aan de gevolgen van een schot met de Taser.

Praktische voordelen
Overigens ziet de NPB wel degelijk de voordelen van de beschikbaarheid van de Taser bij het uitvoeren van bepaalde operaties. NPB-overleg met leden van arrestatieteams heeft duidelijk gemaakt dat zij in sommige complexe gevaarsituaties maar al te graag zouden beschikken over de mogelijkheid om de Taser te hanteren in plaats van het beanbag-geweer.

Gepubliceerd op 24 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.