PvdA Europees parlement


Strijd tegen genitale verminking van vrouwen

24 maart 2009

Genitale verminking bij meisjes in Europa moet absoluut voorkomen worden en strenger optreden hiertegen is noodzakelijk. Een meerderheid in het Europees Parlement heeft vandaag in een motie hiertoe opgeroepen.

PvdA-europarlementariƫr Emine Bozkurt steunde vanuit de Commissie Vrouwenrechten dit initiatief en verwelkomt het eindresultaat: "Genitale verminking van meisjes en vrouwen is en blijft een barbaars misdrijf, het heeft blijvende schade tot gevolg en is in het geval van minderjarigen ook niets minder dan kindermishandeling. Het is schokkend dat zelfs in de Europese Unie dit zoveel voorkomt. Het heeft de hoogste prioriteit om dit gezamenlijk aan te pakken."

Bestrijding van genitale verminking van vrouwen is al jaren een vast punt in het Europese ontwikkelingssamenwerkingbeleid, maar ook binnen de EU lopen ieder jaar naar schatting 180 000 vrouwen het risico hiervan slachtoffer te worden. Bozkurt: "Deze vrouwen, vooral uit migranten- of vluchtelingengezinnen, verdienen adequate bescherming overal in de EU, net zoals Europa dit ook eist van derde landen. Het Europees Parlement wijst nationale regeringen van de lidstaten op hun plicht die taak beter te vervullen en bovendien de verminking strenger te bestraffen."

Het Europees Parlement vraagt elke lidstaat om een actieplan, met daarin niet alleen speciale strafmaatregelen, maar ook voldoende aandacht voor preventie en voorlichting. De sociaal-democraten steunden ook het punt waarin staat dat een slachtoffer niet automatisch kan rekenen op asiel in de EU, maar dat de dreiging van genitale verminking wel een van de gronden kan zijn om een asielaanvraag in behandeling te nemen. Een belangrijke rol is volgens het parlement weggelegd voor artsen en leraren, die meisjes kunnen waarschuwen en begeleiden. Artsen zouden bovendien een juridische meldplicht moeten hebben.

Nederland, samen met Frankrijk, loopt voorop in de strijd tegen genitale verminking van vrouwen. Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft al een actieplan uitgewerkt. Veel van de Nederlandse voorstellen, zoals signalisatie van risicogevallen en de mogelijkheid tot vervolging na melding, heeft het Europees Parlement in haar motie overgenomen.

"Het Europees Parlement steunt vandaag Nederland in haar strijd tegen genitale verminking. Daarnaast heeft Nederland, naast Frankrijk, zeker een voorbeeldrol in Europa op zich genomen" aldus Bozkurt.