Senternovem

24-03-2009 | Nieuw verschenen: BAP-Driver Best Practice Report

Andere landen kunnen voor hun duurzaamheidscriteria een voorbeeld nemen aan Nederland. Dat is een van de conclusies na het verschijnen van het Best Practice Report in het kader van het BAP-Driverproject. Daarin zijn de zestien beste praktijkvoorbeelden vermeld van beleid voor de stimulering van bio-energie.

De publicatie van het BAP-Driver Best Practice Report vond plaats tijdens de Sustainable Energy Week, van 9 tot 13 februari 2009 in Brussel. In het rapport zijn zestien beste praktijkvoorbeelden gedefinieerd uit twaalf landen. Na inventarisatie van de wijze waarop beleid voor bio-energie in de verschillende landen is geïmplementeerd, is een keuze gemaakt welk land het beste voorbeeld is voor een bepaald thema. Vervolgens is een analyse gemaakt van de verschillen tussen dit voorbeeldland en de andere landen. Wat werkt in het ene land hoeft namelijk niet altijd te werken in het andere land.

Voorbeeldland
Nederland wordt als voorbeeldland genoemd voor de toepassing van duurzaamheidscriteria. Nederland heeft een uitgebreide set criteria, opgesteld door de commissie Cramer. Die zijn niet alleen gericht op CO2-reductie, maar op het hele duurzaamheidsspectrum. Als eerste heeft Nederland de normen opgenomen in een certificeringschema: de nieuwe NTA-8080.

Goed inzicht
Bent u beleidsmaker en houdt u zich bezig met beleid voor bio-energie? Dan is dit rapport voor u interessant. U kunt zien hoe beleid voor hernieuwbare energie tot stand komt, ook in andere landen. Het rapport en de samenvatting zijn te downloaden op www.bapdriver.org. Op www.bapdriver.org staat ook meer informatie over de ondersteuning die wordt geboden aan lidstaten bij het maken van plannen voor hernieuwbare energie in de vorm van onder meer informatie-uitwisseling en expertmeetings.