Senternovem

24-03-2009 | Wie heeft zonnepanelen?

Website geeft overzicht

Op naar de 1 miljoen zonnepanelen binnen vijf jaar! Dat is het streven van Pieter Reijnders, directeur van 1miljoenzonnepanelen.nl. Deze internetondernemer in Heemstede wil het gebruik van zonne-energie door particulieren en vooral ook door bedrijven stimuleren. Op zijn website vermeldt hij niet alleen logo's van deelnemende bedrijven maar desgewenst ook hun productiegegevens. Zo brengt hij de energieopbrengst in kaart.

Bedrijven die 40 zonnepanelen aanschaffen, kunnen tegen een kleine vergoeding hun logo klein op de website 1miljoenzonnepanelen.nl laten plaatsen. Schaffen ze er 80 aan, dan wordt het logo al groter. Wilt u weten welke bank of bakker bijvoorbeeld zelf duurzame energie opwekt? Dat is via de website eenvoudig te achterhalen. Pieter Reijnders: "Wij bieden een overzicht van bedrijven die meedoen. Ook is er een google maps-toepassing, zodat je kunt zien waar in Nederland met behulp van zonnepanelen energie wordt opgewekt. Het idee is eigenlijk een soort competitie op gang te brengen. Vanuit idealisme wil ik bedrijven stimuleren zelf energie op te wekken. De aanschaf van zonnepanelen is een duidelijk statement naar de eigen medewerkers en naar klanten. Maar het is alleen een eerste stap. Ik help erover publiceren op internet. Ook komt er een informatiepaneel in de bedrijfshal om de maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen."

Grote effecten
"Te veel focussen bedrijven zich op de terugverdientijd van de investering. De bijkomende effecten worden over het hoofd gezien. Die kunnen veel groter zijn dan je denkt. Door interne acties kun je een grote bewustwording en betrokkenheid creëren bij je personeel. Medewerkers, klanten en leveranciers krijgen een beter gevoel bij het bedrijf."

Gedrag veranderen
Reijnders is ervan overtuigd dat er veel te besparen valt. "Ik zag het toen mijn dochter een vriendinnetje bij ons thuis wilde laten zien dat de energiemeter achteruit liep, omdat we zonnepanelen op het dak hadden geplaatst. Maar die meter liep niet achteruit. Ik heb uitgelegd dat er een samenhang is. Als je allerlei elektrische apparaten aanzet, beïnvloedt dat je verbruik. Dit wil ik ook aan de bedrijven meegeven. Zij kunnen het gedrag van medewerkers sterker veranderen dan ze vermoeden. Daarvoor werk ik goed met SenterNovem samen. Wij spreken veel over de stimuleringsmogelijkheden en proberen gezamenlijk presentaties te geven."