Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beleid derde landen t.a.v asielzoekers uit Afghanistan

Middels deze brief bericht ik u over het beleid van Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken ten aanzien van asielzoekers afkomstig uit Afghanistan. De migratiediensten van betreffende landen hebben deze informatie verstrekt, in de wetenschap dat deze informatie openbaar kan worden gemaakt. Duitsland
Er wordt op asielverzoeken van Afghanen besloten. In alle gevallen gebeurt dit op individuele basis. Er is geen sprake van speciaal beleid voor bijzondere groepen. Er is geen sprake van uitstel van beslissingen in asielzaken. Zowel vrijwillige als gedwongen terugkeer van Afghanen vanuit Duitsland vindt plaats. België
Er wordt op asielverzoeken van Afghanen besloten. In alle gevallen gebeurt dit op individuele basis. Asielzoekers afkomstig uit gebieden waar sprake is van ongericht geweld in verband met gewapend conflict kunnen aanspraak maken op aanvullende bescherming in de vorm van een tijdelijke verblijfsstatus, behoudens individuele contra-indicaties. Deze gebieden komen in grote lijnen overeen met de gebieden die volgens UNHCR onveilig zijn voor terugkeer; in casu de meeste provincies in het zuiden en oosten van het land, alsmede enige districten elders in het land. Afghanen die medische zorg nodig hebben die in eigen land niet voorhanden is, kunnen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning op medische grond. Er is geen sprake van uitstel van beslissingen in asielzaken. Zowel vrijwillige als gedwongen terugkeer van Afghanen vanuit België vindt plaats. Gedwongen terugkeer geschiedt mondjesmaat en niet naar gebieden die door UNHCR als onveilig worden bestempeld.
Verenigd Koninkrijk
Er wordt op asielverzoeken van Afghanen besloten. In alle gevallen gebeurt dit op individuele basis. Er is geen sprake van speciaal beleid voor bijzondere groepen. Er is geen sprake van uitstel van beslissingen in asielzaken. Zowel vrijwillige als gedwongen terugkeer van Afghanen vanuit het Verenigd Koninkrijk vindt plaats.

Zweden
Er wordt op asielverzoeken van Afghanen besloten. Zweden hanteert speciaal beschermingsbeleid ten aanzien van alleenstaande vrouwen en ten aanzien van alleenstaande kinderen zonder netwerk in Afghanistan. Zij kunnen aanspraak maken op een verblijfsvergunning. Er is geen sprake van uitstel van beslissingen in asielzaken. Zowel vrijwillige als gedwongen terugkeer van Afghanen vanuit Zweden vindt plaats.
Denemarken
Er wordt op asielverzoeken van Afghanen besloten. In alle gevallen gebeurt dit op individuele basis. Er is geen sprake van speciaal beleid voor bijzondere groepen. Gedurende 2008 heeft Denemarken in een substantieel aantal zaken een tijdelijke verblijfsvergunning uitgereikt aan personen die niet in aanmerkingen kwamen voor een asielstatus. Dit geschiedde op basis van aanvullende bescherming om humanitaire redenen. Er is geen sprake van uitstel van beslissingen in asielzaken. Zowel vrijwillige als gedwongen terugkeer van Afghanen vanuit Denemarken vindt plaats.

De minister van Buitenlandse Zaken
namens deze,

de waarnemend directeur Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken +