Gemeente Almere

Commissie Winsemius: Plan Ymere overtuigt

24-03-2009

Waar in de huidige recessie nauwelijks nog (bouw)initiatieven van de grond komen, maakt Almere opnieuw afspraken over grootschalige gebiedsontwikkeling. Het college van Burgemeester en Wethouders onderschrijft de vandaag gepresenteerde voordracht van de Commissie Winsemius, en adviseert de gemeenteraad om - met betrekking tot de ontwikkeling van een sociaal duurzaam Almere Hout Noord - te kiezen voor samenwerking met woningcorporatie Ymere. Het college is enthousiast over de plannen van deze corporatie, die zich met name richten op de ontwikkeling van kleinschalige netwerken en de oprichting van een `Participatie Onderneming'. Wethouder Adri Duivesteijn: "Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van de plannen van Ymere, en vinden het prettig dat de corporatie - juist nu wij te maken hebben met een kredietcrisis - medeopdrachtgever wordt van Almere Hout Noord, waar 4.200 woningen en 2.500 arbeidsplaatsen worden gerealiseerd."

Woningcorporatie Ymere heeft op de meest overtuigende wijze invulling gegeven aan de gemeentelijke ambitie om Almere Hout Noord als sociaal duurzame woon- en werkwijk te ontwikkelen. Dat is de conclusie van de onafhankelijke beoordelingscommissie onder voorzitterschap van oud-minister Pieter Winsemius, die vandaag het juryrapport presenteerde.

Ymere: `Wijk voor initiatieven'
De kern van Ymere's plan `Wijk voor initiatieven' is het op gang brengen van een groot aantal kleinschalige netwerken. Bewoners, ondernemers en instellingen in de wijk komen met elkaar in contact, en kunnen elkaar versterken. De scholen krijgen een belangrijke rol in deze netwerken, door ze te koppelen aan organisaties voor sport, ondernemen, zorg en welzijn en cultuur. Maar ook tussen ondernemers of bewoners onderling worden dergelijke netwerken gestimuleerd. Ze vormen een waardevolle aanvulling op de netwerken waarin bewoners zich begeven vanwege hun werk, hobby's of familie. Volgens de Commissie Winsemius speelt Ymere hiermee het beste in op de behoefte aan gemeenschapsvorming in een open samenleving.

Ymere wil samen met de gemeente een `Participatie Onderneming' oprichten die zich richt op de ontwikkeling, het beheer en de exploitatie van de toekomstige wijk. Bewoners, bedrijven en instellingen in de wijk kunnen zich hierbij aansluiten. Bij deze Participatie Onderneming horen een stichting die initiatieven van bewoners, ondernemers en gebruikers van de wijk aanjaagt en een bedrijf dat de grond uitgeeft, vastgoed ontwikkelt en beheert en de openbare ruimte inricht en onderhoudt. Dit bedrijf wordt ook verantwoordelijk voor het winnen en leveren van duurzame energie. Dat is van belang, omdat een sociaal duurzame wijk vanzelfsprekend ook in andere opzichten duurzaam moet zijn.

Geschiedenis
Almere Principles - De ontwikkeling van Almere Hout Noord is een eerste uitwerking van de Almere Principles, zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere. Door het thema sociaal duurzaam aan Hout Noord te verbinden, krijgt de wijk een ideologische grondslag. Hout Noord wordt ontwikkeld vanuit de overtuiging dat de manier waarop een wijk wordt vormgegeven, bijdraagt aan bijvoorbeeld zeggenschap, bewonersinitiatief en sociale cohesie. De presentatie van het juryrapport vormt de afronding van de tweede fase van een bijzonder proces. De gemeente Almere startte dit proces in maart 2008 met een oproep aan corporaties om een visie op een sociaal duurzaam Hout Noord te ontwikkelen. Hout Noord wordt een wijk waar niet het marktdenken centraal staat, maar waar de zoektocht naar wat een sociaal duurzame wijk kan zijn als een rode draad door het ontwerp, de ontwikkeling en het beheer van de wijk loopt.

Negen corporaties gingen de uitdaging aan en dienden een visie in. In de zomer van 2008 selecteerde de Commissie Winsemius de corporaties Ymere, Vestia en Stadgenoot; een selectie die door het college van Burgemeester en Wethouders werd overgenomen. Het college heeft de drie corporaties verzocht de visie te vertalen in een concreet ontwerp. Ymere, Stadgenoot en Vestia presenteerden deze ontwerpen tijdens een publieksbijeenkomst op 9 februari 2009.

De Commissie Winsemius heeft veel waardering voor de plannen die de drie geselecteerde corporaties hebben opgesteld: "Het denken over wat een sociaal duurzame wijk zou kunnen of moeten zijn, is een grote stap verder gebracht."

Vervolg
Het is de eerste keer dat een woningcorporatie zo'n centrale rol krijgt in de realisatie van een nieuwbouwwijk. Ymere wordt medeopdrachtgever van Almere Hout Noord. Dit betekent dat de gemeente en de corporatie samen een ontwikkelingsplan opstellen. De door de corporatie geformuleerde visie - verwoord in een essay - en de onlangs gepresenteerde plannen liggen aan de basis van dit ontwikkelingsplan. Het ontwikkelingsplan vormt vervolgens de basis voor de uitgifte. Ymere zal een aanzienlijke rol spelen in de realisatie van de wijk. Met name met betrekking tot de ontwikkeling van `sociale ruggengraat'
- het betaalbare woningprogramma (40%), het sociale voorzieningenprogramma en het programma van bedrijfsruimten voor startende ondernemers - is een voorkeurspositie voor de corporatie weggelegd.

Bij de ontwikkeling van Hout Noord wordt gezocht naar samenwerking met toekomstige bewoners. De toekomstige bewoners krijgen nadrukkelijk een stem in de totstandkoming van de wijk. "Een uniek concept", vindt wethouder Duivesteijn. "Het is, zeker in een New Town zoals Almere, niet gebruikelijk dat bewoners worden betrokken bij de ontwikkeling van hun woon- en leefomgeving. Hout Noord wordt de eerste wijk die in zijn geheel wordt vormgegeven in samenspraak met de mensen die er uiteindelijk zullen wonen."

In de komende weken wordt een college- en raadsvoorstel ontwikkeld, waarin wordt voorgesteld definitief te kiezen voor het plan van Ymere en een samenwerkingovereenkomst met Ymere te tekenen. De gemeente Almere en Ymere kunnen vervolgens gezamenlijk een ontwikkelingsplan opstellen. De bouw start naar verwachting in 2011 en zal volgens de planning acht jaar in beslag nemen.