Kabinet moet juist nu extra investeren in onderzoek

24/03/2009 14:07

Nefarma

Kabinet moet juist nu extra investeren in onderzoek

Juist in deze tijd van tegenslag moet er meer geld naar onderzoek en innovatie. Directeur Henk Smid van onderzoeksorganisatie ZonMw doet die oproep in Nefarma&, het opinieblad van de brancheorganisatie van de innovatieve farmaceutische bedrijven.

Smid wil met zijn oproep een trendbreuk in het overheidsbeleid bewerkstelligen. "In het verleden zag je altijd dat als het financieel even lastig werd, kabinetten zonder uitzondering gingen bezuinigen op de post onderzoek en ontwikkeling. Dat zijn doorgaans potjes die niet voor langere tijd vastliggen en waar je dus gemakkelijk een streep door kunt halen."

Volgens de directeur van de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie valt de huidige economische crisis het best te bestrijden door juist het omgekeerde te doen: innovatie stimuleren door éxtra te investeren in onderzoek en wetenschap. Hij verwijst daarbij naar het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama. "Landen die inzetten op innovatie doen het structureel beter dan landen die dat niet doen, dat zal iedere econoom bevestigen", aldus Smid.

In het vraaggesprek doet hij een aantal suggesties om zorginnovaties sneller in de praktijk te kunnen toepassen. Zo pleit hij voor meer experimenteerruimte: de minister van Volksgezondheid zou faciliterend beleid moeten voeren om pionieren mogelijk te maken. "Mensen die enthousiast zijn over nieuwe ontwikkelingen moeten een voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Op die manier kun je anderen overtuigen", zegt Smid.