Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z04104

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het bericht dat minder kinderen het hoger onderwijs bereiken door te vroege selectie. (Ingezonden 6 maart 2009)


1
Bent u bekend met het bericht dat vroege selectie een nadelig effect heeft op het aantal leerlingen dat deelneemt aan het hoger onderwijs? 1)

Ik heb kennis genomen van de berichtgeving rond de CPB-studie The effect of early tracking on participation in higher education.


2
Hoe verhoudt deze uitkomst zich tot uw doelstelling dat de helft van de Nederlandse bevolking een hogere opleiding moet hebben genoten?

In het licht van de ambitie talenten optimaal te benutten en het beste uit alle leerlingen te halen is het voornemen de Onderwijsraad te vragen antwoord te geven op een aantal met vroegselectie samenhangende vragen. Uw Kamer heeft hierover een brief van mij ontvangen (kenmerk VO/OK/2009/107529 d.d. 17 maart 2009). Aangezien er al vrij veel onderzoek is verricht over deze thematiek, wordt de Onderwijsraad verzocht om als basis voor de beantwoording van de gestelde vragen een review te maken van relevant internationaal en nationaal onderzoek; de CPB-studie The effect of early tracking on participation in higher education maakt daar uiteraard deel van uit. Ik beschouw het advies van de Onderwijsraad als een mogelijkheid tot verdere optimalisatie van ons stelsel. Ik wil dat advies, dat naar verwachting eind 2009 gereed zal zijn, dan ook afwachten en nu nog geen conclusies trekken. Begin 2010 zullen de minister en ik het met een beleidsreactie aan uw Kamer zenden.


3
Wat is uw reactie op de cijfers van de onderzoekers waaruit blijkt dat latere selectie voor bepaalde groepen leerlingen een positief effect heeft op het uiteindelijke opleidingsniveau dat zij bereiken?

Zie het antwoord op vraag 2.


4
Heeft u inzicht in welke invloed de vroege selectie in het vmbo heeft op de grote schooluitval in met name de basisberoepsgerichte leerweg?

Zie het antwoord op vraag 2.


5
Gaat u de daad bij het woord voegen en uw ideeën over de gevolgen van te vroege selectie van leerlingen omzetten in voorstellen om latere selectie mogelijk te maken?

Zie het antwoord op vraag 2.


1) Centraal Planbureau, 5 maart 2009: "Universiteiten minder vol door vroege selectie"