Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Nieuwe energie in aandachtswijk Hatert

24-03-2009

Minister Van der Laan bezocht op 23 maart de aandachtswijk Hatert in Nijmegen. De dag begon met de officiële aftrap van het project Hatert Zonnewijk. Vervolgens werd minister Van der Laan in het Wijkcentrum op de hoogte gebracht van de verschillende sporen die de wijkaanpak volgt. De sporen zijn veiligheid, arbeid, jongeren, integratie en achter de voordeur-beleid. Binnen de sporen zijn er allerlei projecten die tot doel hebben de wijk mooier, veiliger en duurzamer te maken.

Met de onthulling van het eerste zonnepaneel voor een wooncomplex in de Nijmeegse aandachtswijk Hatert startte minister Van der Laan het project Hatert Zonnewijk. In totaal worden er 40 zonnepanelen op het complex aan de Thorbeckestraat geplaatst. Gemeente, corporatie en energiebedrijf zetten met het project stevig in op de stimulans die energiebesparing aan de wijkenaanpak levert. Afgezien van de bijdrage aan een lagere uitstoot van broeikasgassen zorgen energiebesparende maatregelen in de wijk ook voor extra werkgelegenheid en lagere woonlasten voor bewoners.

Hatert Werkt
Het wijkbezoek werd voortgezet in Wijkcentrum Hatert waarbij minister Van der Laan zich liet informeren over de verschillende projecten die in de buurt zijn opgestart. Hatert telt relatief veel werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden. Om dit probleem het hoofd te bieden is het project 'Hatert Werkt' opgezet. Dit is een wijkgericht samenwerkingsverband van de drie grote publieke organisaties (de gemeente, CWI en UWV) en Interlokaal. Het doel is het bevorderen van arbeidsparticipatie en reïntegratie voor alle Hatertenaren. 'We werken mét elkaar, niet naast elkaar', aldus de verschillende organisaties.

Met 'Hatert Thuis' probeert de wijk de problemen achter de voordeur aan te pakken. Ook hier is het credo samenwerken. Bij multiprobleem huishoudens zijn vaak veel instanties betrokken. Het gevaar dreigt dan dat die ieder op hun eigen eilandje de familie vooruit proberen te helpen. Bij 'Hatert Thuis' wordt dit voorkomen door één gezinscoach als coördinator aan te stellen die alle instanties aanstuurt.

Veilig
Bij 'Hatert Veilig' draait het om wat de bewoners belangrijk vinden, aldus wijkagent Frans van Driel. Samen met buurtvaders, ondernemingen en corporaties wordt geprobeerd de buurt veilig te houden. Communicatie is hierbij de sleutel. 'We moeten jongeren de verantwoordelijkheid geven', vindt wijkagent Frans van Driel. 'Praat met ze. Maak ze ervan bewust dat een veilige en mooie buurt ook in hun voordeel is!'

Met 'Jong Hatert' zet de wijk zich in voor de jongeren in de buurt. Met allerlei initiatieven wordt geprobeerd jongeren te stimuleren op het rechte pad te blijven. Zo is er een voetbalproject voor jongens dat erg succesvol is. Bovendien worden peuters gestimuleerd zoveel mogelijk in aanraking te komen met de Nederlandse taal door ze regelmatig een dagdeel naar school te laten gaan. 'Taal is het allerbelangrijkste', vindt Francine Stevens de coördinator van het project.

Meideninloophuis
Minister Van der Laan trotseerde weer en wind om het Meideninloophuis in openwijkschool De Klumpert te bezoeken, waar soms wel 25 meiden huiswerkbegeleiding krijgen. Volgens de meiden zelf is de rol van de moeder niet te onderschatten. 'We moeten de moeders helpen om te helpen', aldus de minister.