Senternovem

24-03-2009 | Nederlandse standaard voor duurzaam geproduceerde biomassa

Marktpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties hebben gezamenlijk eisen opgesteld waaraan duurzaam geproduceerde biomassa moet voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in de nieuwe Nederlandse standaard NTA 8080. Hiermee is een belangrijke stap gezet om gecertificeerde duurzame biomassa op de markt te brengen.

Biomassa wordt steeds vaker gebruikt om energie op te wekken of brandstoffen te produceren. Maar de productie mag niet ten koste gaan van de natuur, het milieu schaden of de voedselvoorziening in gevaar brengen. Het is dus belangrijk dat bedrijven kunnen aantonen dat biomassa duurzaam wordt verbouwd, verwerkt en gebruikt. Hiervoor zijn toetsbare duurzaamheidseisen nodig die voor certificering gebruikt kunnen worden. Die stap is met de NTA 8080 een stuk dichterbij gekomen, laat Ella Lammers, coördinator duurzame biomassa bij SenterNovemweten.

Commissie Cramer
Lammers: "De werkgroep is onder begeleiding van NEN met de duurzaamheidscriteria van de commissie Cramer aan de slag gegaan. Deze commissie onder leiding van minister Cramer formuleerde in 2007 een aantal punten waaraan de productie van biomassa zou moeten voldoen. De werkgroep heeft deze vervolgens omgezet in toetsbare duurzaamheidseisen en vastgelegd in een vrijwillige norm. De NEN gaat nu in opdracht van bedrijven een certificeringsschema opstellen, zodat duurzaam geproduceerde biomassa ook daadwerkelijk gecertificeerd kan worden. Bedrijven kunnen dan met deze certificering aantonen dat de productie van de door hen geleverde biomassa niet ten koste is gegaan van het milieu of nadelige economische aspecten heeft voor de lokale welvaart. We verwachten dat het certificeringschema in september is afgerond en dat dan biomassa gecertificeerd kan worden." Certificering heeft ook gevolgen voor de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE). Het voornemen is om vanaf 2010 in de SDE aan alle biomassa duurzaamheidseisen te stellen om voor subsidie in aanmerking te komen.

Europese regels
Ook op Europees niveau lopen er al trajecten om duurzaamheidseisen vast te stellen, zoals bij de Europese organisatie voor Normalisatie (CEN). Daarnaast heeft de Europese Commissie duurzaamheidscriteria opgenomen in de concept richtlijn voor hernieuwbare energie.