Gemeente Heerenveen

...

---


---

Dorpen kunnen aan de slag

Heerenveen kiest voor leefbaarheid in dorpen In de tussenrapportage plattelandsvernieuwing, die binnenkort in de gemeenteraad wordt vastgesteld, heeft de gemeente haar bijdrage geformuleerd aan de realisatie van de dorpsvisies. De bijdrage van de gemeente bestaat uit het beschikbaar stellen van ambtelijke deskundigheid en geld.
Alle dorpen hebben een dorpsvisie opgesteld onder begeleiding van de Plaatselijke Belangen. De Plaatselijke Belangen zijn trots op hun dorpen en waarderen de gemeenschapszin en het verenigingsleven. Inwoners willen graag zelf een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van hun dorp. Niet door grootschalige plannen te bepleiten, maar door passende acties te bedenken voor hun dorp. In de elf dorpsvisies zijn ongeveer 450 actiepunten geformuleerd. De helft van de actiepunten wordt door de dorpen zelf opgepakt. Bij de andere helft zal de gemeente of andere partijen hulp bieden.
De dorpen hebben de regie over de uitvoering van de dorpsvisies en waar gewenst ondersteunt de gemeente dat. Die ondersteuning van de gemeente bestaat uit het beschikbaar stellen van ambtelijke deskundigheid en geld. Het blijkt dat veel dorpen nog worstelen met de vraag hoe een mooi idee omgezet kan worden in een projectvoorstel. Om daar bij te helpen zal de gemeente capaciteit beschikbaar stellen. Daarnaast wordt er voor de komende drie jaar ⬠400.000,- beschikbaar gesteld als co-financiering. Met de dorpen is afgesproken dat zij via subsidies van derden, fondsenwerving en dergelijke nog eens een bedrag van â¬
1.200.000,- voor investeringen bij elkaar proberen te krijgen. Kortom de dorpen kunnen aan de slag.


---