Groen!

Rapport van Hoge Raad bewijst dat aanpak fiscale fraude absolute topprioriteit is

Datum
24/03/2009

Auteur
Meyrem Almaci voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

België heeft dringend nood aan een echt zero-tolerance beleid wat fiscale fraude betreft. Dat alleen al kan het begrotingstekort van 2010 opvangen. Daarnaast is het belangrijk ook maatregelen uit te werken op lange termijn: de belastingdruk op arbeid moet naar omlaag, kapitaal en milieuvervuilend gedrag moeten zwaarder belast worden. Dit is de enige duurzame en rechtvaardige oplossing voor de huidige malaise bij de overheidsfinanciën.

Het rapport van de Hoge raad van Financiën wijst op de structurele begrotingstekorten waar ons land op afstevent. Voor 2010 zal er een tekort van 10 miljard zijn dat niet toe te schrijven is aan de financiële crisis maar wel aan buitensporige uitgaven van de overheid. Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster: "Voor Groen! is dit rapport geen verrassing: het toont louter aan dat de meerderheidspartijen geen werk maken van de aanpak van de fiscale fraude en zich te eng richten op de korte termijn. Net zoals het prangende probleem van de ecologische houdbaarheid op lange termijn, wordt ook het probleem van de financiële houdbaarheid op lange termijn gewoonweg genegeerd."

Dit rapport bewijst bovenal dat er dringend nood is aan een echt zero-tolerance beleid wat fiscale fraude betreft. Professor Michel Maus (VUB) schatte dat de Staat hierdoor jaarlijks 30 miljard euro misloopt. Mocht ons land hetzelfde niveau van fraudebestrijding hanteren als de buurlanden, zouden we 10 miljard euro kunnen recupereren. Toevallig net ook de grootte van het structurele gat in onze begroting in 2010. Ons land kan het zich niet langer permitteren dit zomaar te laten gebeuren, dit moet topprioriteit worden.

"De overheid moet er ook voor zorgen dat het departement Financiën degelijk kan werken en de fiscale fraude een halt toeroepen vooraleer ze verdere besparingsmaatregelen neemt op kap van de inwoners. De twee staatssecretarissen voor de aanpak van de fiscale fraude, samen de minister van Financiën, moeten dringend in actie schieten. Verder talmen staat gelijk aan schuldig verzuim," besluit Meyrem Almaci na het onderzoeken van het rapport van de Hoge Raad.

Daarnaast is het ook absoluut noodzakelijk om maatregelen uit te werken op lange termijn: de samenstelling van de overheidsinkomsten moet structureel wijzigen. Voor deze reorganisatie wijst de HRF naar een eerder rapport: de belastingdruk op arbeid moet naar omlaag, kapitaal dient zwaarder belast te worden. Groen! ondersteunt deze visie want arbeid moet inderdaad aangemoedigd worden zodat ook het economisch herstel sneller volgt. Om de totale belastingsinkomsten op peil te houden, is het dan noodzakelijk om kapitaal en milieuvervuilend gedrag zwaarder te belasten. Dit is de enige duurzame en rechtvaardige oplossing voor de huidige malaise bij de overheidsfinanciën.

Contact: Meyrem Almaci -