KEMA en Gasunie bundelen krachten op consultancy- en innovatiegebied

24/03/2009 15:30

KEMA Nederland B.V.

Intentieovereenkomst tot overname activiteiten Gasunie Engineering & Technology

Arnhem/Groningen, 24 maart 2009 - KEMA en Gasunie hebben een intentieovereenkomst ondertekend om intensief samen te werken op het gebied van gasconsultancy, engineering services en research & development. In dit kader neemt KEMA het onderdeel Gasunie Engineering & Technology (GET) over. De activiteiten van GET worden samengevoegd met de gasactiviteiten van KEMA. Door deze bundeling van krachten ontstaat ook een Center of Excellence op het gebied van gas. Door de overname van GET kan KEMA zich wereldwijd verder ontwikkelen tot een voorname speler op het gebied van gas- en elektriciteitsdienstverlening. De bestaande locaties blijven gehandhaafd.

Unieke combinatie

De toekomstige energievoorziening, waarin verschillende energiebronnen in onderlinge samenhang een rol spelen, vraagt om een bundeling van krachten op het gebied van advisering en research & development. De koppeling tussen elektriciteit en gas neemt sterk toe, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energie. GET combineert bijzondere laboratoriumfaciliteiten met een ruime ervaring op het gebied van gastechnologie. De expertise van GET omvat, naast consultancy, engineering services en research & development, onder meer het uitvoeren van tests, metingen, analyses en studies. Door de combinatie van GET als gevestigde autoriteit op het gebied van gas en KEMA als wereldleider op het gebied van elektriciteit, ontstaat een krachtige organisatie die succesvol kan inspelen op de wereldwijd groeiende vraag naar de expertise op deze gebieden.

De vakbonden en de ondernemingsraden zijn op de hoogte gesteld van de plannen. Binnenkort start het adviestraject met beide ondernemingsraden. Naar verwachting gaat de nieuwe combinatie per 1 juli 2009 daadwerkelijk van start. Het aantal medewerkers van GET bedraagt circa negentig.

Reactie Thijs Aarten, lid Raad van Bestuur KEMA:

'We zijn zeer verheugd om GET te kunnen verwelkomen binnen KEMA. Omdat veel van onze klanten zowel op de gas- als elektriciteitsmarkt opereren, is de bundeling van expertise van KEMA en Gasunie een logische stap. Deze nieuwe combinatie is uitstekend gepositioneerd om succesvol in te kunnen spelen op de internationale ontwikkelingen op de energiemarkt en past zeer goed in onze groeistrategie.'

Reactie Pieter Trienekens, lid Raad van Bestuur Gasunie:

'Het is cruciaal dat de opgebouwde kennis en ervaring van GET breder kan worden aangewend. De koppeling met de activiteiten en het uitgebreide internationale netwerk van KEMA biedt hiervoor de beste kansen. In deze nieuwe situatie wordt Gasunie een strategische partner en een van de grotere klanten van KEMA.'

Dit is een gezamenlijk persbericht van KEMA en Gasunie.

Over KEMA

KEMA (www.kema.com), dat is opgericht in 1927, is een zelfstandig kennisbedrijf dat wereldwijd actief is in de energieketen en gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van business & technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen & inspecties, en testen & certificatie. Als onafhankelijke organisatie, adviseert en ondersteunt KEMA zowel overheidsorganisaties als producenten, leveranciers en eindgebruikers van energie. Bovendien certificeert KEMA producten, systemen en personen voor een breed scala aan opdrachtgevers. Bij KEMA werken ruim 1.800 professionals, verspreid over 20 landen wereldwijd.

Over Gasunie

Gasunie (www.gasunie.nl) is een Europees gasinfrastructuurbedrijf met een jaarlijkse doorzet van circa 125 miljard kubieke meter aardgas. Gasunie biedt transportdiensten aan via dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Daarnaast biedt Gasunie andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG.





http://www.kema.com